Градска општина Звездара обележила  је Међународни дан Рома – 8. април манифестацијом у оквиру које је одржана промоција женског ромског стваралаштва и пригодан културно-уметнички програм. Догађају су присуствовали представници министарстава, Народне скупштине Републике Србије, Националног савета Рома, Градске општине Звездара, звездарских институција и ромске заједнице.

Председник ГО Звездара Владан Јеремић рекао је да је поносан што се на Звездари овај важан датум обележава већ низ година и истакао да је Општина Звездара  реализовала велики број програма намењених припадницима ромске националнe мањинe и побољшању њиховог положаја у друштву.

„Данас је вакцинални пункт у Орловском насељу обишао заменик градоначелника Београда господин Горан Весић и тиме показао да Град Београд и Општина Звездара брину о здрављу припадника ромске националне мањине и да се излазак из ове тешке ситуације изазване епидемијом вируса ковид19 једино може превазићи масовном вакцинацијом”, рекао је Јеремић и позвао припаднике ромске националности са Звездаре, али и друге да се у што већем броју вакцинишу.

На скупу су говорили и народни посланик Драгољуб Ацковић, државна секретарка у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Олена Папуга, генерални секретар Националног савета ромске националне мањине Дејан Влајковић и саветник за мањине у Градској општини Звездара Синиша Маринковић.

У оквиру културно-уметничког програма изведене су песме ромских писаца а  присутни су имали прилику да погледају и изложбу фотографија из живота две генерације Ромкиња.

Међународни дан Рома – 8 април је празник који обележавају Роми широм света сећањем на Први конгрес Рома, који је одржан 8 априла 1971. године у Лондону и на коме су установљени симболи ромског народа – химна, застава и званичан назив нације.