Градска општина Звездара је данас традиционално обележила Светски дан срца, сталном манифестацијом од значаја за Општину и њене суграђане.

 

Догађају је присуствовала чланица општинског Већа др Гордана Мишев која је рекла да је према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова током 2021. године у Србији умрло 56.610 особа.

„Болести срца и крвних судова водећи су узрок умирања у Србији. Већина срчаних обољења је узрокована факторима ризика који се могу контролисати и лечити као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Због тога ГО Звездара већ годинама спроводи мере и активности које имају за циљ да истакну значај превенције болести срца и крвних судова. Данас смо организовали бесплатно мерење притиска, шећера у крви и телесне тежине, а на инфо пултовима су доступни материјали са основним информацијама о бесплатним активностима Општине и удружења у области бриге за јавно здравље и развијање здравих стилова живота. Циљ је подизање свести грађана о значају превенције болести срца, као и промоција здравих стилова живота”-рекла је др Гордана Мишев.

 

Програм манифестације реализовали су Волонтерски сервис Звездаре, у партнерству са удружењима „Сви на вагу“ и „Хлеб живота“, уз учешће ученика и професора Медицинске школе са Звездаре.

 

Манифестацију је, поред великог броја грађана, посетила и председница Удружења особа са инвалидитетом Београд Гордана Пушара која је искористила да провери своје здравље.

 

За све посетиоце организатор је обезбедио и пригодне поклоне.