У свим „Скроз добрим пекарама” у Србији у петак 14.7.2023. биће организована хуманитарна акција „Лимунада за Михајла и Вука”. Акција је организована у сарадњи са Фондацијом „Буди хуман”.

 

Куповином лимунаде по цени од 80 динара заинтересовани грађани донирају новац за лечење Михајла и Вука. Сав приход од продате лимунаде на тај дан биће уплаћен за Михајла Котрљу и Вука Араповића.

 

 

Михајло је по рођењу интубиран, добија генерализоване конвулзије као последицу можданог крварења, које се понављају у више наврата и у наредним данима, а трећег дана из породилишта је  преведен у Институт  мајка и дете, где на одељењу интезивне неге наставља борбу наредних месец дана.

Са 6 месеци старости добија епилепсију и дијагнозу Westov синдром, а са непуних годину дана добија и дијагнозу церебрална парализа.

До сада је различитим терапијама и вежбањем постигнуто да Михајло седи сам, а са 2 и по године и да пропузи, али услед великог спазма (хипертонија) у доњим екстремитетима, Михајло још увек не успева да стоји ни да хода самостално.

Средства су потребна за операцију, путне трошкове, за свакодневне интензивне физикалне терапије, дефектолошке и логопедске терапије, ортопедско-неуролошке рехабилитације, бањско лечење, хидротерапије, хипотерапије, специјалистичке прегледе и ортопедска помагала, путне трошкове и трошкове смештаја у току лечења.

Више на: https://www.budihuman.rs/korisnik/1513/mihajlo-kotrlja

 

Вук је рођен 26.06.2019. године у Београду, а услед превременог порођаја доживео је асфикцију (недостатак кисеоника) где је реанимиран и стављен на респиратор, затим пребачен на Институт  за неонатологију Клиничког центра Србије.

Двадесетог дана живота Вуку се стање нагло погоршало. Изнова је реанимиран и враћен на респиратор. Лекарским анализама је утврђен цитомегало вирус детектован у урину. Успостављена му је и дијагноза, церебрална парализа.

Средства су му потребна за лечење у земљи и иностранству, за оперативне захвате, специјалистичке и контролне прегледе, рехабилитације у бањским условима, физикалне третмане, за ортопедска помагала, дефектолошке и логопедске тремане, лабораторијске анализе, третмане матичним ћелијама као и за путне трошкове и смештај.

Више на: https://www.budihuman.rs/korisnik/1154/vuk-arapovic

 

Помозите Михајлу и Вуку да оздраве и добију шансу да живе као сва здрава деца тако што ћете поделити са осталима ову хуманитарну акцију и купити лимунаду у петак 14.07.2023. у некој од „Скроз добрих пекара” у Србији.