Други дан Дана сениора спојио је на Звездари уметност, креативност, међугенерацијску размену и хуманост. Сликарска колонија у СЦ „Олимп-Звездара” окупила је академске и сликаре аматере који су јавно сликали и објашњавали заинтересованим посетиоцима тајне своје уметности: Јелену Митровић, Наду Попов, Душицу Топаловић, Ану Бокун и Јасмину Шахиновић.

 

Слике настале на овој колонији биће изложене на хуманитарној аукцији у Клубу КУЛТ у петак 30.септембра у 12 часова.  Приход од продаје намењен је за лечење два дечака са Звездаре, Сергеја и Виктора. Једнодневна сликарска колонија на Звездари има за циљ да пошаље поруку да су култура и хуманост повезани и требало би да покажу да су социјална кохезија у заједници, солидарност и хуманост важни као социјалне вредности за одрживост сваке заједнице и то за све њене чланове, и оне којима је помоћ потребна и оне који могу да помогну. Уз дружење, смех и разговор настале су лепе слике. У једном тренутку Нада Попов је оставила четкицу и запевала на српском и сефарском језику познате песме.

 

Креативну радионицу израде сувенира „Поздрав са Звездаре“, на коју су позвани суграђани свих генерација, посетили су малишани из Прихватилишта деце Београда, Основне школе „Марија Бурсаћ” и Дневног боравка „Оница” из Мирјева. Уз помоћ креативних радионичарки, које су им показале како да их рециклирају, поправе или им дају ново рухо и постану уникатни поклон. Све што су направили на радионици, учесници су понели као успомену и поклон.

 

Колонију и радионице су посетили представници руководства Општине Звездара Драгана Ђурић, заменик председника Општине, Горан Филиповић, заменик председника Скупштине општине и Марко Јовић, заменик секретара Скупштине. Захваљујући се учесницама хуманитарне сликарске колоније и уручујући им захвалнице општинског  Волонтерског сервиса, Драгана Ђурић је нагласила да Дани сениора и ове 11.године испуњавају свој циљ да афирмишу солидарност, хуманост, вредност и значај креативности и активације сваког појединца у заједници.

 

На крају другог дана Дана сениора Волонтерски сервис је упутио позив свим заинтересовнаим појединцима и компанијама да учествују у петак, 30.септембра у 12 часова на хуманитарној аукцији слика. Пре аукције слике ће бити изложене од 10 часова у истом простору, као и електронској изложби на сајту Општине.

 

На аукцији ће се наћи следеће слике:

  1. Јелена Митровић,академски сликар, „Пејзаж“, уље на платну, 40×30, почетна цена 18.000,00 дин

2. Душица Топаловић, сликар, „Једрењак“, акрилик на платну, 40×40, почетна цена 12.000,00 дин

3. Нада Попов, сликар, икона на дасци „Богородица“, 20×30, почетна цена 13.000,00 дин

4. Ана Бокун, „Лале“, сликар, уље и акрилик на платну, 40×30, почетна цена 5.000,00 дин

5. Јасмина Шахиновић, „Стари мост у Вишеграду”, сликар,  уље и акрилик на платну, 40×50, почетна цена 8.000,00 дин

 

Сјајни домаћини другог дана Дана сениора били су СЦ „Олимп-Звездара” и Друштво за спорт и рекреацију инвалида општине Звездара, а материјал за сликарску колонију и креативне радионице обезбедила је Градска општина Звездара.