У Месној заједници „Липов лад“ почели су интервјуи са укупно 61 пријављеним кандидатом за обуке и запошљавање на пројекту „Запошљавање Рома у Београду на пословима развијеним током пандемије КОВИД19“. Интервјуе врши менторка за подршку у запошљавању Александра Сретеновић са циљем да се утврди мотивација и могућности за обуку кандидата за занате или за дигитални маркетинг, као и да им пружи подршку за активно тражење посла.

 

Интервјуи ће трајати 6 дана по 10 кандидата. Пројекат предвиђа обуку барем 30 особа за занате и барем 15 особа за дигитални маркетинг. Након обука предвиђено је запошљавање 30 најмотивисанијих Рома и Ромкиња, где ће прве две плате послодавцу бити субвенционисане из средстава пројекта. Обуке ће трајати до јула, а затим креће процес запошљавања. Комисија за избор кандидата ће након интервјуа објавити ранг листе кандидата и упутити их на обуке.

 

Средства издвојена за овај пројекат износе 100.000 евра, реализује га Градска општина Звездара у партнерству са удружењем „Отворено срце“ из Београда. Пројекат траје до краја октобра 2022. године и део је  програма ’’Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији’’- Иницијатива за инклузију 3, који се спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње. Програм реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.