Веселим „Карневалом осмеха“ звездарских предшколаца и уз акробатску подршку аниматора „Кинетроп театра“ који су ходали на штулама и мајсторски жонглирали, на Тргу испред Театра „Вук” и Општине Звездара почео је 17. Дечји позоришни фестивал ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ. Реч је о највећем београдском дечјем позоришном фестивал, и то регионалног, такмичарског карактера, који се после две године паузе услед корона вируса, напокон вратио на Звездару у разиграном стилу, како му и доликује.

 

Фестивал је свечано отворен на Великој сцени Театра „Вук“. Годишње признање Савета фестивала „ЗВЕЗДА МЕЂУ ЗВЕЗДАМА“ добила је Јасминка Петровић, књижевница чија су дела последњих година значајно обогатила репертоар позоришта за децу и младе. Признање јој је уручио Владан Јеремић, преседник општине Звездара и председник Савета фестивала, док је образложење прочитала Тања Петернек Алексић, драматуршкиња и новинарка, чланица Савета „Позоришта Звездаришта”.

 

У препуној Сали Театра „Вук” представљен је и стручни жири фестивала који чине: Миран Хајош, позоришни продуцент, Оливера Викторовић Ђурашковић, глумица и Тијана Грумић, драмска списатљица. Од девет представа за децу и младе из Србије, Босне и Херцеговине, најбољу представу бираће поред стручног жирија и дечји жири, који је специфичност „Звездаришта”, а који чине 13 дечака и девојчица, „Малих позоришних ескперата”.

 

  1. „Позориште Звездариште” отворила је представа „СНЕЖАНА И СЕДАМ Патуљака“ Позоришта „Бошко Буха“ (аутора: Љубивоја Ршумовића, у режији: Снежане Тришић).

 

Пратећи програм фестивала почиње отварањем изложбе „Пут позоришта” данас у 16х у Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић”, а потом следи и интерактивна радионица за децу „Маска и костим у позоришту”.

 

У 18 сати на програм „Звездаришта” је представа за младе „ДЕБЕЛА” Позоришта младих из Новог Сада (аутора: Силвија Шесто, у режији Емилије Мрдаковић). Подсећамо да за сјајну и паметну представу за тинејџере, ДЕБЕЛА има још бесплатних карата. Пожурите до билетарнице Вука.

 

Под слоганом „Звездариште – уточиште осмеха”, 17. фестивал фестивал трајаће од 23. до 27. маја 2022.г. Добро нам дошли!