Изложба фотографија под називом “Када је свет стао, оне нису”свечано је отворена у библиотеци-галерији „Бранко Миљковић”, Булевар краља Александра 298.

Отварању изложбе су присуствовали председник ГО Звездара Владан Јеремић и секретар Скупштине ГО Звездара Александар Ружичић, председница Комисије за родну равнправност ГО Звездара Ивона Фуштић и организатори: Анђа Петровић из Координационог тела за родну равноправност Републике Србије,  Ана Миленић из Делегације ЕУ у Србији, Ева Јурић из Француског културног центра и Александра Милетић из UN WOMEN. У име звездарске Библиотеке „Вук Караџић” догађају је присуствовала руководилац Александра Кекић Ђокић.

Kако би одали признање и почаст женама које су током прошле године радиле за све нас, у првим редовима и даноноћно, Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са Kоординационим телом за родну равноправност Републике Србије, Делегацијом Европске уније у Србији и Француском амбасадом у Србији, приремили су мултимедијалну изложбу под називом “Kада је свет стао, оне нису”, у оквиру пројекта “Kључни кораци ка родној равноправности” који финансира ЕУ.

Аутор фотографија је Игор Мандић, познати српски фотограф са више од 25 година искуства и бројним светским изложбама. Ауторка пропратних аудио прича је новинарка Сандра Мандић која је разговарала са свим женама, снимила и припремила њихове личне прице у којима говоре о изазовима са којима су се сусретале у претходној години.

Како се могло чути од представница организатора, изложба се састоји од уметничких фото и аудио прича 10 жена из Србије из различитих сфера живота које су својом професионалним, као и личним залагањем дале немерљив допринос током пандемије КОВИД-19, а Градска општина Звездара је прва централна градска општина Београда на којој је изложба постављена.

Након Француског института у коме је изложба била од 8. марта до 14. априла, наставила је да путује по Србији.

Значај постављене изложбе посебно долази до изражаја током светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама”, јер поклања пажњу женама које су биле активне током пандемије изазване вирусом КОВИД19 и дале допринос питању родне равноправности.

У музичком делу програма наступили су ученици Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић” Кристина Ђорђевић, 6. разред у класи професора Мирослава Босанца и Лазар Гаврило Трајковић, 4. разред у класи професора Бојана Ивановског.