Радионица Волонтерског сервиса Звездаре, одржана је данас у Општини и окупила је љубитеље и поштоваоце  света биљака уочи предстојећег Дана жена и доласка пролећа.

 

Славица Ступарушић, новинарка Политике, волонтерка Сервиса и ауторка књиге „Башта у саксији“ је говорила  о историји и врстама каранфила чија лепота је призната у целом свету а има га више од 400 врста, магији ружа али и мање атрактивних и лепих цветова као што је невен, који доноси енергију сунца у све домове и баште, због чега је био неизбежан у баштама наших бака.

 

На радионици су добијени савети како се сади семење цвећа, поврћа и лековитог биља у позним недељама марта и на који начин дрвене гајбе и пвц амбалажа могу бити од користи баштованима у урбаним условима. Чули су се савети, у чијој размени је учествовала и публика, на који начин све можемо да се боримо против штеточина и биљне ваши- од употребе расола, воде у којој је неколико дана „ћутала“ коприва, кока коле и др. Посебно је било речи како градски балкони могу постати оазе зачинских и украсних биљака, поврћа, па чак и воћа.

 

Са много илустрација, Славица је објашњавала како можемо направити минијатурне баште које имају ту предност јер су мобилне у нашем простору али и могу бити прелеп поклон. Инспирисала је присутне баштоване да се баце на посао наредних недеља и компонију своје минијатурне баште сађењем расада или семења у различитим комбинацијама- чери парадајза и босиљка, кадифе и блитве, украсног купуса, першуна, рузмарина…

 

Треба поновити речи волонтерке, иначе стручњака за хортикултуру- за баштованство јесу важни љубав, посвећеност и сунце, као и да је баштованство креативна и велика игра која доноси много радости.

 

Научници су доказали да активностима у нашим баштама јачамо срце као и физичко и ментално здравље.

 

Радионица је на крају „прешла“ у саветовалиште јер су присутни имали много питања и недоумица. Договорена је следећа радионица за почетак априла када ће бити и организовани даривање и размена садног и расадног материјала који ће обезбедити Волонтерски сервис Звездаре, али и сви који пожеле да дођу на наредну радионицу Урбани баштовани.