Уз подршку Градске општине Звездара, три звездарске школе: Основна школа „Десанка Максимовић“, Седма београдска гимназија и носилац пројекта, Геодетско техничка школа, у периоду између 31. маја и 4. јуна 2021. обележавају ЕУ Зелену недељу 2021, која има за циљ промоцију нулте стопе загађења животне средине (воде, ваздуха и земљишта), за здравије људе и здраву планету Земљу.

Данас се уоквиру овог пројекта у Седмој београдској гимназији, у 13 часова, наставља „Караван природе“, док је Основна школа „Десанка Максимовић” у понедељак, 31.5. била домаћин првог каравана.

Догађају у ОШ „Десанка Максимовић” су у име Градске општине Звездара присуствовали члан општинског Већа Душан Игњатовић и представница општинског Одељења за друштвене делатности Соња Стаменовић.

Тимови Седме београдске гимназије и Геодетске техничке школе, предвођени наставницама Јагодом Петровић Укај и Горданом Илић, су изнели занимљиве чињенице о загађености ваздуха и земљишта, указали на главне загађиваче и позвали на системску и појединачну одговорност у заштити животне средине.

Старији ученици ОШ „Десанка Максимовић“, са наставницом Биљаном Кнежевић, су изнели резултате истраживања које су спровели у школском окружењу. Поред тога, реализовали су предавања и испитивали знања другара о светским водама и утврдили су да се информисаност ученика повећала након вршњачке едукације. Анализирали су потрошњу воде у школи и испланирали конкретне мере за смањење потрошње указавши на значај очувања најважнијег природног ресурса.

Млађи ученици су представили сјајан програм који су осмислили са наставницом Миланом Ђурић. Песмом, кратким драмским формама и игром послали су снажну поруку присутнима о доприносу сваког појединца у заштити животне средине. Представили су 10 еколошких заповести, еколошку азбуку и заједнички отпевали песму „Планета земља“. Одличним наступом, снажним емоцијама и одлучношћу млади су показали спремност да својим поступцима и обликовањем понашања околине заштите планету и очувају је за себе и генерације које долазе.

10 ЕКОЛОШКИХ ЗАПОВЕСТИ:

Ја сам земља, твој свет. Ја немам другог резервног живота осим  онога који ћеш ти поштедети од загађивања.

Немој загађивати онај делић планете који ти је поверен.

Имај на уму да сваки облик штедње енергије доприноси смањењу загађености и расипању природног богатства.

Поштуј воду, извор живота, немој је расипати. Вода рачуна да добро заврнеш славине.

Немој уништатавати дрвеће, воду и ваздух. Купуј само безопасне производе, немој куповати ништа што је штетно.

Немој загађивати реке, језера, и мора: ограничи употребу сапуна и детерџента а отровне сапуне немој сипати чак ни у канализацију.

Немој ометати природу да буде спонтана захтевајући од ње да производи изузетно лепе плподове; знај да средства против паразита и вештачко ђубре трују земљу и воду.

Износи своје еколошке ставове и убеђуј рођаке и пријатеље да те следе.

Немој само друге кривити за штете које се наносе свету.

Немој очекивати да други решавају проблеме очувања животне средине

Након Седме београдске гимназије „Караван природе” се 4. јуна 2021. у 13 часова наставља у Геодетско техничкој школи, Милана Ракића 42, са темом

-„Заштита земљишта од загађивања”.