Током прве седмице октобра у одељењу „Станислав Винавер“ звездарске Библиотеке „Вук Караџић” организовани су сусрети са децом из звездарских вртића „Драгуљче“ и „Зора“.

 

Весели и знатижељни, најмлађи чланови Библиотеке су слушали библиотекаре који им читају песме и приче омиљеног дечјег песника Душка Радовића, певали су и рецитовали све нове песме које су у вртићу научили , али су и поклонили мноштво својих цртежа омиљене библиотеке, и обећали да ће сигурно поново доћи.

 

Предшколска група вртића „Драгуљче“ је својој омиљеној библиотеци донела леп, необичан поклон, букет цвећа који су сами направили. Библиотекари су га назвали : „Букет другарства!” На одласку су отпевали песму „Здравица“ Душана Радовића, веселу химну београдских „Сусрета деце Европе“.

 

Такође, у Библиотеци „Мома Димић“ у Миријеву, Ана Драговић Дрљевић, ауторка сликовнице „Како је Века вештица заволела бајке“, у дивном дружењу са предшколцима вртића „Пегаз“, открила је како се опасна вештица која не воли када се деци читају бајке претвара у ону која је бајке заволела.

 

Од раног јутра је Века вештица, унука чувене Вештице над Вештицама, била спремна на разна неваљалства. Нарочито их је правила једној баки покушавајући да је спречи да дође до своје унуке. Какве ли је разлоге имала да буде злица?

 

У Библиотеци „Мома Димић“ је основан  и одржан и предшколски парламент Вртића „Бубамара“ чија тема су била дечија права, што је посебно важно у недељи намењеној деци.

 

Педесет мудрих и мотивисаних младих људи, обучених у одело детета, подсетили су се својих основних дечијих права. Причало се и о различитости и једнакости, а потпом су деца изнела  своје идеје: вратили би куће уместо зграда, садили дрвеће, животиње се не би убијале, цвеће се не би брало, било би мање вируса и још мање ратова. И било би много љубави.

 

Закључак: Сва дечија права важе, љубављу и поштовањем да су поткрепљена.
У библиотеку да се долази јер од ње и у њој се расте до неба, машта се још даље и тако се мења свет на боље.

 

Њима припада будућност!

 

„Дете треба да посматраш,
ал’ му немој на пут стати,
што га пре човеком сматраш,
пре ће човек и постати.“

Љубивоје Ршумовић