Међународни дан младих се од 2000. године обележава 12. августа и сваке године има другу тематику. Овогодишња тема је „Међугенерацијска солидарност: изградња света за све генерације“.

 

У част овог дана омладинске организације, канцеларије за младе и органи државне и локалне самоуправе организују културне манифестације, концерте и скупове, са намером да се на глобалном нивоу пошаље порука да су млади непресушна енергија која треба да има своје место у друштву и да активно и континуирано учествује у његовом развијању. Дан пружа прилику да се прославе активности и иницијативе младих људи, као и да се укаже на важност њиховог учешћа у доношењу и спровођењу политика.

 

Канцеларија за младе Града Београда организује јавни догађај у петак, 12. августа, од 18 до 22 часа, на Калемегдану, на платоу испред споменика „Победник“. Организоваће се забавне и едукативне радионице и богат музички програм. Удружење МНРО Звездара ће у својим просторијама, у Крфској 7а, у 11 часова, пригодним активностима обележити Међународни дан младих и послати поруку да само инклузивно друштво може да иде напред. Солидарност међу генерацијама је кључна за одрживи развој.

 

Млади треба да имају своје место у свим сферама друштва, да имају квалитетно формално и неформално образовање, могућност за запошљавање, учешћа у културним и спортским програмима и да равноправно одлучују о правцима развоја своје заједнице.