На управо завршеном светском конгресу ФИДАФ-а у Јужној Кореји, Међународни фестивал фолклора ”BELGRADE AWARD’’ проглашен је за најбољи на свету у оквиру ФИДАФ календара. Нашој Звездари, Београду и Србији аплаудирао је цео свет.

 

Такође је и наш делегат Слободан Мирковић, национални представник ФИДАФ Србија, именован за директора европске секције ФИДАФ-а.

 

У организацији Kултурно уметничког друштва „Свети Сава“ из Београда, а уз подршку Градске општине Звездара, Града Београда, Секретаријата за културу, Секретаријата за привреду, као и Министарства културе РС и Министарства трговине, туризма и телекомуникација РС, 10. Међународни фестивал ”BELGRADE AWARD’’ је одржан од 1. до 7. јула 2022. године уз живе наступе десет страних група са свих континената, пребродивши успешно и ковид период када је програм, такође, одржаван али у он-лајн формату.

 

ФИДАФ је светска асоцијација организатора фолклорних фестивала са седиштем у Јужној Кореји, са више од 150 чланица, представника националних секција, организованих у регионалне секције континената којима припадају.

 

”BELGRADE AWARD’’ је од 2015.године у календару ФИДАФ-а, и као фестивал који сваке године прве недеље јула месеца у Београду окупи више од 500 страних учесника, добио је највише оцене фестивалске комисије ФИДАФ, а основни критеријуми за оцењивање су број и квалитет учествујућих група, број дана трајања фестивала, број и квалитет концертних и пратећих програма као што су радионице, дефилеи и изложбе, затим садржајност пратећих фестивалских активности.

 

Организација 11.Међународног фестивала ”BELGRADE AWARD’’ је увелико у току, очекује нас једна изузетно програмом богата манифестација која ће од 2023.године бити централни догођај у оквиру серије фестивала ”Serbia Award’’ под окриљем ФИДАФ Србије.