Одговарајући на интересовање Звездараца да већ у првим данима после празника настави организовање креативних радионица, Волонтерски сервис Звездаре је у свом простору организовао радионицу израде минијатурних башти. Примерено годишњем добу, коришћене су биљке које опстају у природи током целе године- чуваркуће, шумске пузавице и пелцери „живе ограде“.

Уз помоћ вештих радионичарки Зорице и Марије, учесници су направили маштовите минијатурне баште које су понели као празничне поклоне Волонтерског сервиса Звездаре.

Ова радионица се реализује скоро десет година у оквиру програма Урбани баштовани која има за циљ да приближи житељима урбаних средина значај и лековитост дружења са биљкама, промовише хуман однос појединаца према животној средини и „зеленом свету“. И ова, јануарска, радионица показала је да свако од нас може да научи да гаји биљке и да од свог животног простора направи малу ботаничку башту у којој ће уживати.

Најмлађа шестогодоишња Софија, двоје тинејџера Марија и Лазар и средњовечна Јасмина, уз дружење и учење, радо су се прихватили припремљеног материјала и детаља за своје „баштице“- каменчића, шишарки, украса од стаклених перли, црвених бубамара које доносе госте и срећу. Одлазећи са радионице, сви су обећали да ће са задовољством до пролећа своја дворишта и терасе распремити и припремити за нове биљке јер- тако се понашају прави баштовани.

У условима епидемије- изолације, страха и неизвесности, бављење светом биљака у својим двориштима, терасама и прозорима посебно је лековито и има терапеутски значај.

Након едукације и радионица, за све учеснике припремљени су поклони- семенски материјал и направљене минијатурне баште. Неопходан материјал је обезбедила Градска општина Звездаре.

Радионица је организована у складу са актуелним епидемиолошким мерама.