Под покровитељством Градске општине Звездара, свечано је представљена илустрована монографија „Од усељеника до проналазача“ (“From Immigrant to inventor”) која за основу има истоимену аутобиографију Михајла Идворског Пупина за коју је 1924. добио Пулицерову награду за књижевност.

Поздрављајући присутне, председник Градске општине Звездара Владан Јеремић рекао је да му је велико задовољство што је ово капитално дело у коме је кроз призму аргумената представљен значај Михајла Пупина као научника и дипломате, представљено у Општини Звездара.

„Одлучили смо да дарујемо по један примерак ове књиге свим школама на Звездари како би младе генерације имале прилику да се ближе упознају са животом и радом једног од наших највећих научника“, рекао је Јеремић.

О књизи су говорили Мирослав Станковић, аутор и издавач монографије, проф. Др Ђорђе Н. Лопичић, аутор књиге „Пупин: Текстови у америчкој штампи 1912-1920“ у којој је описан дипломатски значај Пупиновог рада, др Никола Томашевић, генерални директор Института „Михајло Пупин“ и Владан Шкорић, извршни директор Мултимедијског пројекта „Пупин, Србија и свет“.

Одабране текстове из књиге казивао је Лепомир Ивковић глумац Народног позоришта у Београду.

Аутор монографије Мирослав Станковић рекао је да је књига плод дугогодишњег мултидисциплинарног истраживања и да је изузетно поносан што је ово капитално дело, репрезентативно опремљено на 330 страницe са 101 илустрацијом, објављено.

„Овим делом сам желео да спојим све најбоље што носи префикс српски, њену историју, науку, ликовну уметност, књижевност и српску духовност, па књига као таква, представља својеврсну  личну карту српског народа и Републике Србије“, истакао је Станковић и додао, „да се њеним објављивањем, такође, потврђује важност чувања културе сећања и поштовања сопствене историје и знаменитих личности.Овим дајемо велики допринос чувању од заборава једног оваквог великана, какав је био Михајло Идворски  Пупин, али и плејаде других великих умова са ових простора какви су били Никола Тесла, Милутин Миланковић, Милева Ајнштајн и многи други“, рекао је Станковић.

Извршни директор пројекта Владан Шкорић истакао је да је у питању изузетан издавачки подухват који по први пут на једном месту износи, поред осталог, и значајну докуменатацију из историје српско-америчких односа из које се види са колико поштовања и респекта, захваљујући пре свега професору Пупину, један мали народ успева да буде важан партнер и пријатељ таквој сили као што је била Америка. Пријатељство председника Вилсона и Пупина било је кључно и за разумевање положаја и улоге Србије у међународним односима, а најбоља потврда тога је Вилсонова наредба да се на Дан четврте годишњице напада на Србију, 28. јула 1918. године истакне српска застава на Белој кући као прва неке стране земље икад. Тиме је одата почаст Србији, њеним жртвама и ратним победама, закључио је Шкорић.

„Објављивање ове монографије, као и друге књиге „Михајло Идворски Пупин: Текстови у америчкој штампи 1912-1920“, важни су датуми у историји Србије, али и значајна коцка у мозаику српско-америчких односа, па сам дубоко уверен да може да буде, као нека врста Пупиновог завета, један од залога наше будуће успешне сарадње“ – оценио је Шкорић.

Илустрована монографија „ОД УСЕЉЕНИКА ДО ПРОНАЛАЗАЧА” само је део великог мултимедијалног пројекта „ПУПИН, СРБИЈА И СВЕТ” чији је аутор Мирослав Станковић, оснивач и директор ИСТОК ФИЛМ-а из Београда. Поред ове, као и књиге „Пупин: Текстови у америчкој штампи 1912-1920“, припрема се објављивање истоимене монографије на енглеском језику, снимање дугометражног докуметарног филма 90 мин, мултимедијална изложба слика из Пупиновог легата у Народном музеју и организовање трибине у сарадњи са САНУ.

На крају свечаности председник Градске општине Звездара Владан Јеремић уручио је присутним представницима основних и средњих школа са Звездаре по један примерак, укупно 23, овог капиталног издања.

Промоцији су присуствовали и гости из Десете гимназије „Михајло Пупин“ из Новог Београда на челу са директорком Драганом Таталовић-Леић који су, такође, добили примерак овог капиталног дела, као и заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић и други гости.