Градска општина Звездара је у Месној заједници „Липов лад“ обележила 8. април-Међународни дан Рома“ програмом који је почео химном Републике Србије „Боже правде“, након које је Стеван Димић, ученик 8/3 ОШ „Павле Савић“ и наставнице музичког Наташе Вељковић, отпевао ромску химну „Ђелем, Ђелем“.

 

Присутне је поздравила заменик председника Градске општине Звездара Драгана Ђурић, која је указала је на традицију обележавања Дана Рома, као и на посвећеност Градске општине Звездара унапређењу свих области живота звездарски Рома и Ромкиња, кроз институционалне механизме и бројне пројектне активности које се спроводе годинама уназад.

 

Након њеног обраћања, присутнима се обратио Синиша Маринковић, координатор Мобилног тима за инклузију Рома Звездаре, најавивши занимљив и разноврсан програм, као и неформално дружење након њега.

 

Потом је приказан аматерски филм „Јакна“ у режији Александре Несторов, који говори о Ромкињи која је одлучна да пронађе перионицу не би ли очистила омиљену јакну њеног сина. У филм који има за циљ да разбије стереотипе и подигне свест о маргиналним групама, улоге тумаче Александра Милојковић Новиков и Ненад Јовановић.

 

Након филма, уследио драмски део у оквиру којег су глумице Оливера Викторовић и Александра Милојковић Новиков читале поезије ромских аутора, као и музички део за који је био задужен клавијатуриста Саша Шошкић и прва труба Гуче 2017 Јанко Јовановић.