Градска општина Звездара је на платоу испред Општине обележила светски Дан срца различитим активностима у циљу информисања грађана о важности очувања здравља срца и кардиоваскуларног система.

Манифестацију су обишли председник и заменик председника ГО Звездара Владан Јеремић и Драгана Ђурић, као и чланови Већа ГО Звездара.

Владан Јеремић је захвалио установама и удружењима са којима је организовано обележавање светског Дана срца на Звездари и истакао да Општина Звездара пуно пажње поклања очувању здравља становништва и неговању здравих животних навика, што је посебно важно у време епидемије изазване вирусом Ковид19.

„Данашње обележавање светског Дана срца је само један од догађаја које организује Општина Звездара, а на коме заинтересовани суграђани могу да провере своје здравље и добију савете о здравој исхрани. Због важности здравља становништва Општина ће и даље реализовати ову и сличне манифестације и настојаће да и преко свог Савета за здравље реализује и друге програме намењене очувању здравља становништва.”-рекао је Владан Јеремић.

На самом почетку манифестације запослени у Општини су вежбали уз инструкторку Спортско плесног клуба „Креатива“, а придружили су им се и пензионери Kлуба за старе Миријево „Дринка Павловић“  који су вежбали јогу.

Грађани су на штандовима постављеним на платоу,  у сарадњи са удружењима „Сви на вагу“, „Плави круг“, НВО „Средина” и ХХУ „Хлеб живота“,  могли да измере гликемију, притисак, витаминско-минерални статус и висцеларне масти и добију савете о здравој исхрани.

Манифестацији се прикључио и Институт за трансфузију крви Србије. Трансфузиолошки аутобус Института постављен је испред Градске општине Звездара од 10 до 15 часова. Подршку акцији дао је и Театар „Вук“ који је добровољне даваоце крви обрадовао улазницама за представе са репертоара.

Манифестацији су се придружити и волонтери Црвеног крста Звездара који су извели вежбу оживљавања уз помоћ дефрибилатора.

Градски завод за јавно здравље Београд је доставио пропагандни материјал који је на штандовима дељен грађанима.

Циљ манифестације је да се повећа ниво свести становништва o томе да обољевање и умирање од кардиоваскуларних болести може да се спречи увођењем здравих стилова живота. Сваке године у свету од болести срца и крвних судова мозга умире 17,1 милиона људи, што ставља овај узрок смрти на водеће место.