Панел дискусија „Еколошке перспективе“ у оквиру манифестације  „Новембарски дани Соње Жарковић“ одржана је 25. новембра 2021.у свечаној сали Шесте београдске гимназије. Координаторка манифестације професорка математике Сузана Лазовић.Из различитих углова и позиција своје занимљиве еколошке перспективе,  предуслове, последице, активности за унапређење квалитета живљења, представили су панелисти:

  • Татјана Живковић из Секретаријата за заштиту животне средине,
  • Доцент др Маја Ђолић са катедре за неорганску хемијску технологију на Технолошко металуршком факултету,
  • Томица Мишљеновић, асистент на катедри за екологију и географију биљака на Биолошком факултету,
  • Биљана Пантелић из Удружења грађана „Звездарски еколошки центар – ЗЕЦ“ и
  • Patrick Zuell, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ,- Зелена агенда, Програм за раст и запошљавање

Пошто су веома пажљиво одслушали све говорнике ученици су имали и бројна питања. Свакако би излагања могла да им помогну при избору будућих занимања, да ли ће се одлучити за Биолошки факултет или ТМФ, или за информатику, али су их највише занимала актуелне еколошке теме: одлагање и третирање отпада, будућа спалионица у Винчи,  рудник литијума, Зелена агенда…Шта школа може да учини по питању управљања отпадом, рециклаже, бољег квалитета живљења? Шта може локална заједница, држава, друштво…а шта ми као појединци? – питања су која су постављена, а она треба да нам буду и свакодневно на уму, закључисмо заједно.Велико интересовање ученици су показали и за активизам у Удружењу Звездарски еколошки центар ЗЕЦ, које ће им радо пружити прилику да се укључе и дају свој допринос.

Модераторка панел дискусије, професорка информатике Снежана Марковић, је као закључак истакла да је ова панел дискусија постигла свој циљ, да су разменом информација подстакнута размишљања и нова питања, а сви су се сложили да би било корисно да оваквих сусрета буде више.

Уживање је било и погледати изложбе радова насталих на радионицама претходних дана.

Хвала драгој Соњи што нас је својим кратким боравком на овој планети задужила да и данас чувамо и негујемо сећање на њу, на њену мисију и визију.