ОПШТИНА
ЗВЕЗДАРА

У служби грађана

КБЦ Звездара


 
Клиничко-болнички центар Звездара подигнут је на основу легата Николе Спасића, београдског трговца, који је тестаментом поклонио новац за подизање болнице на општинском земљишту.
 
Камен темељац постављен је 1933. године, а нова болница свечано је отворена 1. децембра 1935. под називом Градска болница. Болница је по жељи Николе Спасића била намењена за лечење сиромашних грађана и у почетку је имала само Опште интерно одељење са 100 постеља. До Другог светског рата у Градској болници формирани су Гинеколошко-акушерско одељење, Диспанзерско-грудно и Рентгенолошко одељење.
 
Данас КБЦ Звездара представља други по величини болнички центар у Београду и Србији са преко 1500 запослених, од којих близу 300 лекара и лекара специјалиста, и смештајним капацитетом од око 950 постеља.
 
КБЦ Звездара је смештен у три објекта, централни део болнице је у улици Димитрија Туцовића 161, Гинеколошко-акушерски блок и одељење Геријатрије се налазе у Прешевској 31, а Институт за педијатрију „Др Олга Дедијер Поповић“ у Мије Ковачевића 13.