У среду, 1. децембра 2021. године обележавмо Светски дан борбе против сиде.  Тим поводом Асоцијација за борбу против сиде – ЈАЗАС у сарадњи са ЗЗЗЗ Студената Београд и Центром за едукацију и истраживање здравља Београд, под покровитељством Градске општине Звездара и другим партнерима организује акцију бесплатног саветовања и тестирања на ХИВ.

Охрабрујемо све студенте и све грађане и грађанке који размишљају или брину да су можда некада били у ризику да добију ХИВ инфекцију, да нас посете 1. децембра и да се тестирају на ХИВ.

То је прилика за све, а посебно за младе људе, да разреше недоумице и дилеме везане за ХИВ инфекцију и покажу да су одговорни и према себи и према другима.

КАДА И ГДЕ:

Трг испред Градске општине Звездара

12:00-15:00  тестирање у ЈАЗАСовој мобилној медицинској јединици

 

Удружена акција ЗЗЗЗ Студената Београд и ЈАЗАСа

16:00 – 21:00 тестирање уз топао чај и кафу у Студентској поликлиници

комби ЈАЗАСа биће на паркингу испред зграде Студентске поликлинике у Крунској 57

 

*У акцији учествују и партнери: Институт за епидемиологију МФУБ, студенти медицине из ИФМСА,   и Студентски парламент Фармацеутског факултета Универзитета у Београду

Пројекат “Улога заједнице у превенцији ХИВ-а, примена Париске декларације” се реализује уз финансијску подршку Градске општине Звездара – Општи конкурс за суфинансирање програма/пројеката удружења за 2021. годину и Конкурс за доделу средстава за реализацију програма/пројеката из области јавног здравља за 2021 годину.

Сазнајте –  Зашто се тестирати:

 • Особа може да буде инфицирана чак и када нема никакве знаке и симптоме болести. Процењује се да у Србији 30% од укупног броја особа које живе са ХИВ-ом не зна да је инфицирано ХИВ-ом
 • Тестирањем на ХИВ понашате се одговорно: према себи – смањујете могућност да се ХИВ открије касно што може да доведе до преране смрти, али и према другима, јер смањујете могућност даљег преношења вируса на друге (лечењем – терапијом спречава се даљи пренос инфекције)
 • Ако на време (што раније) дијагностикујете ХИВ инфекцију и почнете да примењујете терапију, имате велике шансе да живите дуго и квалитетно. Данас је дужина живота особа са ХИВ-ом изједначена са дужином живота особа које немају ХИВ, уколико се инфекција открије на време и терапија започне одмах
 • Уколико је Ваш резултат негативан (а бринули сте због неког ризика који сте имали) имаћете огромно растерећење и олакшање, а разговор са саветником за ДПСТ ће Вам помоћи да донесете добре одлуке како бисте и даље остали негативни на ХИВ
 • Тестирање на ХИВ помаже смањењу стгме и дискриминације према особама које живе са ХИВ-ом
 • Не пропустите прилику да се тестирате, јер особе код којих је инфекција узрокована ХИВ-ом дијагностикована касније, када је имунолошки систем значајно нарушен/оштећен, чак и када немају симптоме болести, суочене су са бројним здравственим компликацијама и прераном смрћу.

Не постоје ризичне групе, постоји само ризично понашање

 • Ризику од ХИВ инфекције изложена је већина људи, али подаци указују да су у повећаном ризику особе које имају незаштићене сексуалне односе (посбно аналне) и особе које размењују (не користе стерилан) прибор за узимање дрога. С обзиром на изузетно високе ризике за пренос ХИВ-а, ове групе људи би требало да се редовно тестирају на ХИВ.

Саветовање и тестирање на ХИВ:

 • се обавља уз саветовање, поверљиво је, бесплатно, добровољно
 • може бити анонимно
 • је једини начин да се утврди да ли је особа инфицирана ХИВ-ом или не
 • није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају за 10 минута