На тему обавезне имнизације деце и улоге васпитно-образовних институција у том процесу а на иницијативу педијатара, у општини Звездара одржан је састанак представника Дома здравља Звездара, Министарства здравља, директора и медицинских сестара приватних предшколских установа, Предшколске установе Звездара и директора основних школа. Састанку су такође присуствовали заменица председника ГО Звездара, Драгана Ђурић и Станко Радовановић, члан Већа ГО Звездара.

 

Заменица председника ГО Звездара Драгана Ђурић, истакла је да је тема имунизације деце актуелна и важна и да је циљ састанка заједничко деловање у напорима за стварање услова за безбедан и правилан раст и развој деце. Директорка Дома здравља Звездара Драгана Трифуновић Балановић је подсетила све на одговорност у спровођењу законске регулативе у области заштите становништва од заразних болести. Докторка Радмила Косић, начелница педијатријске службе, је обавестила присутне да је уочен пад обавезне имунизације деце на Звездари и у Београду. Уочено је да расте број оклевајућих родитеља, оних који сумњају у вредност вакцина и одлажу или одбијају вакцинацију деце. Подсетила је на чињеницу да ако је већина популације вакцинисана против неке болести, цела популација ће бити заштићена. Информисала је присутне да педијатри Дома здравља Звездара не подржавају антивакциналне ставове и отворени су за отклањање било каквих дилема код родитеља. Нагласила је добру сарадњу педијатара и ПУ „Звездара“ и основних школа и изразила наду да ће се у блиској будућности сарадња са приватним предшколским установама успоставити или продубити. Подвукла је одговорност и важну улогу васпитно образовних установа у праћењу обавезне имунизације деце, јер боравак деце у предшколској установи која нису вакцинисана у складу са узрастом може да буде небезбедан за осталу децу. И имунизована деца, која због болести или других разлога нису добила вакцину или ревакцину на време, можда нису развила имунолошки одговор, па би могла

да се разболе у контакту са заразном болешћу.

 

Представница Министарства здравља Госпава Ђуровић, санитарни инспектор, је подсетила на законску регулативу у области заштите становништва, и посебно члан 32. Закона о заштити становништва од заразних болести, који између осталог уређује да је имунизација обавезна за лица одређеног узраста против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе, малих богиња, рубеоле и заушака, између осталих болести, и да је за боравак деце у предшколским и школским установама неопходно да су деца вакцинисана у складу са узрастом, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврђује доктор медицине одговарајуће специјалности или стручни тим. Санитарни инспектор има право и дужност да нареди предузимање прописаних мера и других радњи у складу са законом, као и да поднесе захтев надлежном органу за покретање прекршајног поступка против правног или физичког лица. Казна за физичко лице које није дозволило обавезну вакцинацију детета, без потврде о привременој или коначној контраиндикацији за добијање вакцине, износи 50.000,00 – 150.000,00 динара. Представници приватних предшколских установа су изразили наду да ће се сачинити модел заједничког поступања у овим ситуацијама, како права деце на васпитање и образовање не би било нарушено.