Обележавање Дана општине Звездара настављено је доделом новчаних награда ученицима звездарских школа  и њиховим наставницима менторима за освојено 1, 2. или 3. место на републичким такмичењима.

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је, са сарадницима, уручио награде ученицима звездарских средњих школа и том приликом ученицима и њиховим наставницима честитао остварени успех на републичким такмичењима.

„Успех који сте постигли на републичким такмичењима је остварен захваљујући великом труду вас и ваших ментора, а ми у Општини Звездара овим наградама настојимо да вам покажемо да јако поштујемо ваше остварене резултате и напоре уложене да до њих дођете.”-рекао је Владан Јеремић и пожелео да освојене награде подстакну и другаре награђених ученика да остваре сличне резултате, а Општина ће, као и до сада, наставити да награђује најбоље.

Пре овога, чланови општинског Већа Станко Радовановић, Милош Стојилковић, Богдан Лековић, Душан Игњатовић и Виолета Филип обишли су звездарске основне школе и њиховим ученицима уручили награде за освојено 1, 2. или 3. место на републичким такмичењима.

На основу званичних обавештења добијених од директора основних и средњих школа на Звездари, на појединачним републичким такмичењима је освојено укупно 86 наградa, и то: I место освојило је 20 ученика, II место 27 ученика, а III место 19 ученика; екипне награде освојило је 20 ученика. Ученике је за такмичење припремало 52 наставника ментора.

Ученици су, у категорији индивидуалних такмичења, награђени новчаном наградом, и то: за освојено прво место 13.000,00 динара, за освојено друго место 11.000,00 динара и за освојено треће место 10.000,00 динара. У категорији екипних такмичења, сви ученици, чланови екипа који су освојили, прву, другу или трећу републичку награду, награђени су јединственом новчаном наградом, у вредности од 5.000,00 динара.

Наставници-ментори ученика који су освојили прву, другу и/или трећу награду на републичком или међународном такмичењу награђени су новчаном наградом, у нето вредности од 10.000,00 динара, за допринос унапређењу образовно васпитног рада у звездарским школама и стварање подстицајних услова за развој деце и младих.

На Креативном продајном базару, у оквиру манифестације „Звездарски ажури”, коју реализују Удружења за очување културне баштине „Дах” и ГО Звездара, данас су, поред осталих излагача, наступили и излагачи из места Ранилуг, код Косовске Каменице, који су ручно израђене предмете ((бошчу, појас, јелек и друго) изложили на штанду Удружења Косовског Поморавља.

Како нам је рекла Кристина Ристић, која израђује ове руком рађене предмете за које је на различитим такмичењима освајала награде, ово је први пут да излажу у Београду, али не и последњи, јер су изложени предмети које она израђује због очивања и неговања традиције, привукли пажњу посетилаца.

У оквиру манифестације посетиоци су имали прилику да виде наступ КУД „Староградска Србија” и Вртића „Сунчица, а обележавање Дана  општине се данас наставља по следећем програму:

–у 18:00 „Музика и ми, заједно“ Удружење „ОСИ Београд“ , у Пан театру, Булевар краља Александра 298, организује манифестацију инклузивног карактера на којој учествују особе са инвалисдтетом и здраве особе, а циљ је кохезија и видљивост ОСИ и њихова боља интеграција у друштву.

Програм је средствима из буџета подржала ГО Звездара на конкурсу за културу, а на манифестацији ће бити присутан председник ГО Звездара Владан Јеремић.

– 19:00 Интерактивно предавање са темом „Ојачајте свој психолошки имунитет“, у склопу циклуса радионица под називом „ Са Звездаром до Звезда“ у Скупштинској сали ГО Звездара.

 

Програм обележавања Дана општине Звездара у петак 15.10.2021.

– 11:30 свечано постављање скулптуре „Зрно пријатељства“, академског вајара Михаила Стошовића.

– 12:00 симултанка на десет табли Велемајстора Луке Будисављевића на платоу испред ГО (у случају кише у Сали за венчање)

– 12:00-17:00 Удружење „Сви на вагу“, плато испред Општине

– 13:30 додела новчане помоћи Задужбине „Шеговић“ деци без родитељског старања, Сала за венчање

програм на платоу испред ГО:

– 15:00 КУД „ПКБ“

– 15:30 Вртић „Драгуљче“