Канцеларије за помоћ особама са инвалидитетом Градске општине Звездара у понедељак 10. октобра од 11 до 12.30 часова, поводом овележавања Светског дана менталног здравља, организује радионицу „Ментално здравље и добростање као приоритет за све“ која ће бити одржана у Канцеларији, МЗ „Булбулдер”, ул. Димитрија Туцовића 83.

 

Светски дан менталног здравља који се обележава 10. октобра 2022. је прилика да се скрене посебна пажња на проблеме везане за ментално здравље, да се пробије обруч стигме и дискриминације, да се понуди подршка онима који се суочавају са тешкоћама и упути им се порука да нису сами.

 

Различите здравствене, друштвене, климатске и економске кризе које погађају читав свет остављају негативне последице по ментално здравље појединаца. Ни једна земља на свету није у потпуности била спремна на изазове по физичко и ментално здравље свог становништва, који су уследили након пандемије и њеног продуженог трајања, што је имало утицај на становништво свих животних доби, кроз различите промене животног ритма (рад од куће, настава на даљину и сл.), страховања за сопствено и здравље чланова породице, анксиозност око губитка посла, преживљеног губитка, бриге око будућности.

 

Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом Градске Општине Звездара целе године пружа психолошку подршку особама са инвалидитетом, као и члановима њихових породица. Инвалидитет и брига за особу са инвалидитетом представљају изазов за ментално здравље и добростање појединца, те је доступност подршке стручњака из области менталног здравља неопходна и веома важна, заједно са осталим аспектима подршке друштва и заједнице. Превенција, промоција и заштита менталног здравља особа са инвалидитетом и чланова породице је приоритет Канцеларије за помоћ особама са инвалидитетом сваки дан током целе године.