У просторијама Волонтерског сервиса Звездаре обележен je Међународни дан борбе против насиља над старима. Органозована је радионица у којој су Јелена Вулић психолог, и Славица Родић правница, едуковале и разговарале са присутнима о томе шта је злостављање старијих. Испред Кабинета председника ГО Звездара обратила се Ивона Фуштић, истакавши да је ово изузетно важна тема и озбиљан проблем са којим се као друштво суочавамо. Међу присутнима су били и чланови Удружења пензионера „Треће доба“ из Миријева.

 

Према подацима Светске здравствене организације, 1 од 6 особа старијих од 60 година је искусила неки облик злостављања у заједници у претходној години, а стопа насиља над старима се повећала током трајања пандемије Корона вируса. Злостављање старих може оставити озбиљне и трајне последице по физичко и ментално здравље и представља проблем на који заједница не сме да жмури.

 

Јелена Вулић је говорила о томе  да је важно подизати свест старијима, као и општој популацији о томе шта је то насиље над старима. „Ово није лични проблем особе него друштвени проблем, насиље се више дешава у институцијама односно у домовима за старе и подразумева кршење људских права, стицање моћи и контроле над особом која трпи насиље. Ризику су више изложени пензионери са нижим примањима, нижим социо – економским и образовним статусом, они који су зависни од чланова породице“, истакла је.

Посебну пажњу је посветила облицима насиља, а ту спадају: физичко насиље (ударање, шамарање, шутирање, закључавање, ускраћивање лекова..) психичко или емоционално насиље (исмевање, ругање, понижавање, претње…), економски облици насиља, (крађа новца, продаја имовине без пристанка). Такође се осврнула и на  знакове који указују да се насиље дешава, факторе ризика и препоруке за чланове породице и саме старије особе како да спрече и како да реагују када се насиље дешава.

 

Славица Родић је говорила о правним аспектима и законским начинима заштите старијих када су у питању уговори о доживотном издржавању. Због великог интересовања радионице са темом насиља над старијима ће се наставити, а  Волонтерски сервис ће и у наредном периоду оснаживати и активирати сениоре у циљу унапређења квалитета њиховог свакодневног живота.