Прихватилиште за децу Београда обележило је 65. рођендан пригодним програмом који је, пред великим бројем гостију, одржан у Театру „Вук”. Догађају су присуствовали министри у Влади Србије Синиша Мали и Јелена Танасковић, повереник за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић, председник ГО Звездара Владан Јеремић, члан Већа ГО Звездара Станко Гујаничић и други.

 

Присутне је поздравила Александра Чамагић која је истакла да је Прихватилиште за децу Београда једна од најмодернијих установа овог типа на Балкану и установа којом се поносе Град Београд и сви Београђани.

„Не тако давно, Град Београд је за Прихватилиште обезбедио нови простор, који деци и запосленима пружа све што је неопходно. Град ће наставити да пружа пуну подршку Прихватилишту и запосленима, као и да води одговорну социјалну политику. Прихватилиште је прво место у које деца и млади дођу након измештања из ризичних и кризних ситуација. Пријем деце се врши 24 часа дневно током целе календарске године. Дете остаје у Прихватилишту док се за њега или њу не нађе најбоље решење алтернативног смештаја, поштујући права и интересе детета. Боравак у оквиру услуге смештаја у Прихватилишту законом је ограничено до шест месеци” – рекла је Александра Чамагић и истакла да су Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту поносни на запослене у овој установи, поготову што су и током пандемије корона вируса водили рачуна о угроженој деци и одговарали њиховим потребама.

 

Директорка Прихватилишта за децу Београда Данијела Стајковић је присутнима пожелела добродошлицу и подсетила да је кроз установу на чијем је челу до сада „прошло“ више од 70.000 деце.

 

Прихватилиште за децу Београдa је установа у надлежности Секретаријата за социјалну заштиту, која збрињава најосетљивије категорије младих из целе Србије, међу којима су жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца без родитељског старања, као и деца улице.