У оквиру Школе компјутера за сениоре, Волонтерски сервис Звездаре већ другу годину реализује обуку сениора у коришћењу апликација на мобилним телефонима. Обука се реализује у малим групама по 2 полазника и у складу са актуелним епидемиолошким мерама сваког петка од 10,30 до 12,00 часова.

 

Уз помоћ волонтера Александра, Хане, Лазара и Видана полазници имају прилику да упознају и максимално користе могућности својих мобилних телефона, да самостално користе апликације за које буду заинтересовани (вибер, отварање налога, временска прогноза, календар, интернет, камеру, друштвене мреже- ФБ, инстаграм, твитер и др.).

 

Као и у Школи компјутера, и на овим часовима, прва лекција почиње напоменама волонтера да  током обуке полазници могу све да питају јер нема „глупих“ питања, као и да ништа на телефону не могу да покваре.

 

Одговарајући на потребе суграђана у  условима ограничења у свакодневном животу у време епидемије, али и права сениора на електронску писменост, у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре сваког уторка и четвртка отворен је телефон 011/286 44 26 од 10 до 14 часова за пријављивање заинтересованих суграђана за ову обуку али и друге едукативне и креативне радионице Сервиса.

 

Искуство из месеци које проводимо у условима епидемије и изолације  показало је да су се суграђани, посебно сениорске генерације, којима су били доступни интернет садржаји и електронска комуникација, осетили значајно мање усамљено, искључено и депресивно, као и низ последица обавезне социјалне дистанце на ментално здравље. Имајући то у виду, Волонтерски сервис Звездаре мотивише и помаже старијим суграђанима да у учењу у Школи компјутера за сениоре, савлађујућу страх и писменост на рачуару, значајно унапређују квалитет свог свакодневног живота.

 

Улаз је слободан али ограничен.

Радионице су бесплатне и одржавају се у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре у Месној заједници „Зелено брдо”, Булевар краља Александра 395.