Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, у друштву Мирослава Чучковића, градског менаџера, народног посланика Миодрага Линте, председника Удружења „Завичај“ Ненада Абрамовића, представника других бројних борачких организација и грађана- присуствовао је данас у Цркви светог Марка парастосу жртвама злочиначке операције „Бљесак“ коју су спровеле хрватске војне снаге у раним јутарњим сатима 1.маја 1995.године.

 

Данас се сећамо страдања Срба у Западној Славонији у операцији „Бљесак“ пре 28 година, 1. маја 1995. године. За само 36 сати из Западне Славоније, у планском удару хрватске војске, протерано је 15.000 Срба. У акцији је убијено или нестало 283 људи, међу њима 56 жена и осморо деце.

 

Напад на заштићену зону УН сектор „Запад“ започео је пре 28 година у раним јутарњим сатима. Нападнути су јужни и централни део западнославонског дела Републике Српске Крајине, од стране припадника четири професионалне бригаде Хрватске војске и више специјалних формација.

 

Већина од око 80.000 Срба напустила је своја огњишта и избегла у Републику Српску и тадашњу Савезну Републику Југославију, одакле се, према подацима УНХЦР-а, вратио незнатан број у односу на број избеглих, и то углавном старијих људи.