Под слоганом „Анеуризма не  боли али односи животе“, на платоу испред Општине одржани су бесплатни прегледи трбушне аорте које су уз помоћ мобилног ултразвука извели лекари Клиничког центра Србије, чиме је  обележен Светски дан здравља.

 

Донација мобилног ултразвучног апарата компаније Моцарт Клиници за васкуларну и ендоваскуларну хирургију КЦС омогућила је да само у једном дану буде прегледано 400 грађана и том приликом је код 10 особа пронађена анеуризма.

 

Догађају је присуствовао председник ГО Звездара Владан Јеремић и чланица Већа ГО Звездара Гордана Мишев.

 

Јеремић је овом приликом истакао је да је унапређење јавног здравља један од приоритета ГО Звездара и додао да ће ГО Звездара и у наредном периоду кроз конкретне активности допринети превенцији и очувању здравља звездараца.

 

Преглед трбушне аорте се препоручује свима који имају 50 година без обзира на пол. Откривање анеуризме, односно проширења крвног суда, трбушне аорте је могуће брзим и безболним ултразвучним прегледом. У Србији се тренутно сваки четврти болесник оперише као хитан случај због пуцања анеуризме трбушне аорте. Лекари поручују да то што нас ништа не боли и није безбедно, јер се анеуризма углавном манифестује без симптома.