Пројекат “Боља енергија“ током прошле године  успешно је имплементирао  пилот пројекат – Катастар индивидуалних ложишта на територији града Пирота који је од велике важности за борбу против загађења ваздуха. „Боља енергија“ је подржала намеру града Пирота да постане члан Иницијативе региона за чист ваздух, чији је покретач Енергетска заједница (Цари).

 

У Влади Републике Србије, уз подршку и у сарадњи са Радном групом за чистији ваздух Владе Републике Србије, Кабинетом председнице Владе Ане Брнабић, Министарством рударства и енергетике, Министарство за заштиту животне средине, и Енергетском заједницом (ЦАРИ), експерти „Боље енергије“ представили су Катастар индивидуалних ложишта и Иницијативу региона за чист ваздух.

Презентацији су присустовали и енергетски менаџери из Смедерева, Ниша, Новог Пазара, Крагујевца, Пирота, Зајечара, Ивањице, Ужица, Косјерића, Ваљева, као и представници Градских општина Звездаре и Палилуле.

 

Говорећи о Катастру индивидуалних ложишта, директорка програма УСАИД Better Energy Лена Братић нагласила је да апликација није намењена само за индивидуална ложишта, већ и за друга велика ложишта и да је развијена у сарадњи са представницима локалних самоуправа као одговор на њихове упите и проблеме. Према њеним речима, алат је израђен у оквиру пројекта „Боља енергија“ који финансира УСАИД и сада је у фази дораде.

Из УСАИД- а позивају све локалне самоуправе и енергетске менаџере да се укључе у пилот фазу развоја, односно имплементацију Катастра индивидуалних ложишта и коришћења поменуте апликације, ради добијања што меродавнијих резултата.