На Mеђународној конференција “Рани развој и значај ране интервенције“ која је  одржана  у  општини Звездара  говорило се  о значају ране стимулације у првим годинама живота детета, као и о важности подршке породици у том периоду, али и касније.

На Конференцији је речено да су рана искуства  веома важна и да је улагање у рану стимулацију и подршку породицама  кључ раног развоја. Циљ конференције “Рани развој и значај ране интервенције” јесте ширење свести и знања о значају стимулације у првим годинама детета.

Конференцији су присуствовала стручна лица различитих професија, која се баве пружањем подршке деци на раном узрасту и њиховим породицама, присутни учесници су били из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Хрватске.

Конференцију су отвориле испред организационог тима, Марија Радовановић из Новог Сада и Лидија Кобеља из Бијељине. У име Градске  општине  Звездара, учеснике је поздравила  Драгана Ђурић, заменица председника која  је истакла да општина Звездара пружа подршку деци и породицама на различитим нивоима.

Присутни су могли да чују о улози породице у раној интервенцији, утицају екрана на рани развој, проблемима говорно-језичког развоја, утицају сензорне интеграције на развој, о раним знацима аутизма, као и улози игре у развоју детета. Посебно су значајна била лична искуства родитеља деце са тешкоћама у развоју. Своја искуства и изазове својих породица са присутнима поделиле су Николина Радосављевић и Катарина Миловановић.

На крају конференције одржана је панел дискусија о раној стимулацији коју је водила Марија Ршумовић, где су изведени закључци да је рана стимулација изузетно важна за дечији развој, али да она не може бити спроведена уколико није успостављен подржавајући однос са дететом, да је потребно обезбедити подршку родитељима и да би сви који имају улогу у дететовом животу требало да раде на истом циљу.