У оквиру Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“, Комисија за родну равноправност ГО Звездара организовала је друго едукативно предавање – радионицу на тему „BODYSHAMING И СЛИКА О СОПСТВЕНОМ ТЕЛУ“.

Предавање је одржано у ОШ „Вељко Дугошевић“, а поред ученика ове школе,  учесници су били и ђаци од 6. до 8. разреда из 5 основних школа на Звездари и то: ОШ “Деспот Стефан Лазаревић“, ОШ „Марија Бурсаћ“, ОШ „1300 каплара“, ОШ „Десанка Максимовић“ и ОШ „Иван Горан Ковачић“. Укупно око 70 ученика је присуствовало и активно учествовало на едукативној радионици. Поред ученика/ца, предавању су биле присутне и наставници/е, као и стручни сарадници школе.

Предавање је отворила и присутне поздравила председница Комисије за родну равноправност Ивона Фуштић. Она је рекла да је Комисија ове године организовала више eдукативних радионица усмерених ка младима кaко би подигли свест о борби против насиља. Предавање су одржале Јелена Вулић, дипл.психолог и Милка Раичевић, нутриционисткиња.

Циљ је био да ученици након радионице буду у стању да препознају шта је то bodyshaming и какве негативне последице по физичко и ментално здравље може да остави овај облик насиља. Такође, ученицима је појашњено која су то нездрава понашања у вези са исхраном, а које су здраве алтернативе, које могу на здрав начин да их доведу до жељеног изгледа.

На крају предавања ученици су били активни у постављању питања и давању коментара. Сви учесници су добили штампани материјал о bodyshaming-у и здравој исхрани, а указано је и на могућност обраћања у случају да овај проблем препознају код себе или некога из своје околине.