У оквиру Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“, Комисија за родну равноправност ГО Звездара организовала је едукативно предавање – радионицу на тему „BODYSHAMING И СЛИКА О СОПСТВЕНОМ ТЕЛУ“ у ОШ „Десанка Максимовић.

Радионици су присуствовале заменица председника Градске општине Звездара Драгана Ђурић и председница Комисије за родну равноправност ГО Звездара Ивона Фуштић са око 70 ученика и ученица од 6. до 8. разреда из пет основних школа на Звездари.

Заменица председника ГО Звездара Драгана Ђурић поздравила је ђаке и рекла да је тема изузетно значајна и да негативне критике када је у питању изглед, на жалост, нису поштеђена ни деца, већ се са тим сусрећу од малих ногу, и код куће али и у својим вршњачким групама. “Предавање на ову тему, је свакако прилика да научите нешто ново али да слободно питате предаваче и разјасните све недоумице које имате када је ова тема у питању”, рекла је Ђурић

Предавање су одржале Јелена Вулић, психолог и Милка Раичевић нутриционисткиња. Циљ предавања је био подизање свести младих особа, које су на прагу адолесценције, о томе како слика о сопственом телу и преокупираност изгледом утиче на нас, зашто је важно да се осећамо добро поводом сопственог тела и како  да на здрав начин постигнемо жељени изглед.

Психолог Јелена Вулић је рекла да body shaming може имати негативне последице на ментално здравље, попут анксиозности, депресије, повлачења, искривљавања слике о себи, поремећаја у исхрани и слично. Ђаци су током предавања упознати и са најчешћим поремећајима исхране анорексијом и булимијом, њиховим основним симптомима и начинима лечења.

Нутриционисткиња Милка Раичевић је говорила о нездравим навикама када је исхрана у питању и скренула пажњу на штетне последице конзумирања шећера, брзе хране, недовољно уноса течности и друго. Такође је приказала пирамиду здраве исхране и дала конкретне савете шта здрава исхрана треба да садржи и како уз помоћ исхране и физичке активности доћи до жељеног изгледа и здравља.