Слободно време нас  чини задовољнијим, успешнијим, мање усамљеним и депресивним, а недостатак времена или новца не може и не треба да буде изговор да не развијамо своја интересовања и вештине.

Ово су само неке од порука које су се чуле данас на радионици одржаној у Волонтерском сервису Звездаре на тему „Сениори и слободно време“. Тема није случано одабрана јер искуство Сервиса сведочи да старији суграђани често не разликују своје слободно време у пензионерским данима, да имају предрасуде када је реч о важности времена које треба да посветимо само себи, без деце, унука или супружника и освакодневних обавеза у кући.

Да ли ћете уписати курс језика, јоге, пилатеса, компјутера, оригамија, баштованства, кројења и шивења, учланити се у планинарско друштво, волонтирати или једноставно увести у своју дневну рутину шетње и редовно вежбање, ствар је личног избора. Оно што је заиста важно и тачно је чињеница да је слободно време најбоља превенција од усамљености, депресије и деменције, да је најважнија наша одлука да изађемо из доколице, пасивности и инертности и заиста верујемо у тврдљу да пензија може и треба да донесе радост и радозналост а није време чекања, недешавања и досаде- закључено је на крају радионице која је окупила 7 пензионерки и троје суграђана који се спремају за златно доба.

Напомињемо да је сваки трећи волонтер у звездарском Сервису пензионер и позивамо заинтересоване старије суграђане али и њихову децу да их информишу да дођу у Волонтерски сервис да се друже, науче нешто ново или волонтирају. Квалитетно слободно време треба да буде најбоља одбрана од негативних последица живота у време епидемије, страха и неизвесности.

Радионицу је водила Радмила Урошевић, социолог и координаторка Волонтерског сервиса Звездаре.

Радионица је одржана ускладу са актуелним епидемиолошким мерама.