Одговарајући на потребе суграђана у  условима ограничења у свакодневном животу у време епидемије, али и права сениора на електронску писменост, у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре од петка 5.новембра најмлађи волонтери Сервиса, студент Александар и ученик Видан, одржали су радионице на којима су обучавали полазнике старијих генерација, како да успешно користе све могућности које им њихови мобилни телефони пружају.

За све заинетресоване суграђане којима је оваква обука потребна, за њихове пријаве отворен је телефон 011/286 44 26 сваког радног дана од 10 до 14 сати. Обука се реализује у оквиру Школе компјутера за сениоре, у малим групама по 2 полазника и у складу са актуелним епидемиолошким мерама. Радионице се реализују четвртком  и петком од 10 до 12 часова. Приликом пријављивања, суграђани треба и да се определе за термин због прављења расореда.

Уз помоћ волонтера Александра, Лазара и Видана полазници ће наредних седмица имати прилику да упознају и максимално користе могућности својим мобилних телефона, да самостално користе апликације за које буду заинтересовани (вибер, временска прогноза, календар, интернет, камеру и сл.).

Као и у Школи компјутера, и на овим часовима, прва лекција је започела напоменама волонтера да  током обуке могу све да питају јер нема „глупих“ питања као и да ништа на телефону не могу да покваре.

Искуство из месеци које проводимо у условима епидемије и изолације  показало је да су се суграђани, посебно сениорске генерације, којима су били доступни интернет садржаји и електронска комуникација, осетили значајно мање усамљено, искључено и депресивно као и низ последица обавезне социјалне дистанце на ментално здравље. Имајући то у виду, Волонтерски сервис Звездаре мотивише и помаже старијим суграђанима да у учењу у Школи компјутера за сениоре савладају страх и писменост на рачуару и на тај начин значајно унапреде квалитет свог свакодневног живота.

Улаз је слободан али ограничен.

Уз обуку за коришћење мобилних телефона, Волонтерски сервис врши упис и у Школу компјутера за сениоре.

Радионице су бесплатне и одржавају се у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре у Месној заједници Зелено брдо, Булевар краља Александра 395 у складу са свим актуелним епидемиолошким мерама.