У оквиру глобалне светске камапање  „16 дана активизма против насиља над женама“,  у Зуботехничкој школи, пред више од педесет ученика, одржано је едукативно предавање „Стилови комуникације” у организацији Комисије за родну равноправност Градске општине Звездара.

 

У име Градске општине Звездара, присутне је поздравила заменица председника Драгана Ђурић која је рекла да је комуникација изузетно значајна тема и да је због тога и изабрана као једна од тема едукативних радионица које су одржане у звездарским школама. Она је додала да од начина на који представљамо себе другима, зависи и како ће нас други прихватати и представила предаваче Јадранку Милошевић и Снежана Милошевић Јешић из Центра за образовање и културу.

 

Присутни су могли да чују да комуникација игра велику улогу у нашем животу и да често користимо ту реч као синоним за разговор,  мада је она много више од самог разговора. Људи морају да комуницирају и од начина комуникације зависе наши односи са другима. Погрешна комуникација може да изазове кризе у љубавним везама и лоше односе са колегама и пријатељима. Вербална комуникација чини само 30% наше комуникације, осталих 70% комуницирамо невербално: тоналитетом гласа, говором тела, гестовима, одећом и друго.

Асертивна комуникација је вид љубави према себи а у исто време љубав и поштовање према другима, јер само када препознамо и поштујемо сопствену вредност знаћемо како да је поштујемо код других.

Активност младе особе односи се на боље упознавање себе, на раду на себи, на јачању самопуздања као одбрамбеном механизму, на неговању сопственог циља, на усавршавању и прилагођавању комуникацијских вештина.

Циљ радионице јесте спознаја различитих стилова комуникације и могућност побољшања досадашње комуникације као превенција за избегавање конфликата.

Догађају су присуствовали и председница Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара Ивона Фуштић, директор школе Томислав Алавања и педагог Маја Врачар.