Настављајући традицију развијања волонтирања на територији Звездаре, као и обележавања Међународног дана волонтера, Градска општина Звездара је данас обележила овај датум који је важан за појединце, породице и целокупну заједницу.

Манифестација је истовремено употпуњена награђивањем најуспешнијих волонтерских акција и завршницом Конкурса за избор најволонтерске акције у 2023.годину на којој су учествовали ученици и ученице основних и средњих школа на Звездари.

 

Присутне је поздравио Владан Јеремић, председник Општине речима да је лепо видети младе људе који се труде да уложе напор за бољи живот у њиховим школама и целокупној заједници. Он је нагласио да Звездара припада општинама које знају вредност волонтирања о чему сведочи и тринаестогодишњи рад Волонтерског сервиса Звездаре. Јеремић је пожелео младима и њиховим професорима да наставе са волонирањем као делом активног живота у заједници и погледу на свет у коме живе.

 

Након представљања резултата конкурса, заступљених области и садржаја волонтирања, присутнима су представници волонтерских тимова школа презентовати своје акције.

 

Према одлуци жирија у чији састав су ушли по један представник сваке школе која је учествовала на конкурсу, награђене су ваучерима за набавку недостајуће технике следеће школе:

 

Прво место су равноправно поделиле основне школе „Иван Горан Ковачић” за акцију „Бојимо школу знањем” и „Ћирило и Методије” за акције „Новогодишњи базар”, „Бирам да рециклирам” и „Дан шарених чарапа”, којима су додељене награде-ваучери у вредности по 25.000 динара.

 

Друго место су равноправно поделиле средње школе- Зуботехничка за акцију „Програм развоја социјалних вештина код ученика” и Фармацеутско-физиотерапеутска за неколико хуманитарних акција које су реализовали током године, као и Основна школа „Јелена Ћетковић” за акцију „Јелена за Ивана” којима су припале награде-ваучери у вредности по 15.000,00 динара.

 

Треће место је заузела Основна школа „Драгојло Дудић”, којој је припала и награда- ваучер у вредности од 10.000,00 динара за акцију „Волонтери то смо ми, заједно смо најјачи”.

Основна школа „Стеван Синђелић” је добила ваучер у вредности од 5.000,00 динара за учешће на конкурсу и реализацију волонтерске акције „Имам ја, хоћу да имаш и ти”.

 

Према поднетим пријавама, конкурсом је обухваћено око 1500 младих са Звездаре који су узели учешће у волонтерским акцијама, а којима је обухваћено више од 4.000 директних корисника. Млади су показали одговорност у области вршњачке солидарности, хуманитарног рада, екологије и слободног времена младих.

 

На крају програма, наставницима и професорима, који су менторски помогли младима у процесу волонтирања, уручене су захвалнице, а присутни су могли и да погледају кратак филм о активностима Волонтерског сервиса Звездаре.

 

Догађају је присуствовао и члан Већа Градске општине Звездара Мирослав Мариновић.