Настављајући вишегодишњу , традицију Градска општина Звездара и Волонтерски сервис обележавају у четвртак, 15. јуна Међународни дан борбе против насиља над старијима.

Овај важан датум и једна од најснажнијих табу тема у заједници обележиће се на тај начин што ће бити организована „Отворена врата за проблеме насиља над старијима“ у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, Булевар краља Александра 395,  за сва питања, саветовања и пријаве случајева занемаривања и насиља над старијима биће доступна Јелена Вулић,психолог и терапеут.

Насиље над старима представља озбиљан проблем из области јавног здравља. Према подацима Светске здравствене организације, 1 од 6 особа старијих од 60 година је искусила неки облик злостављања у заједници у претходној години, а стопа насиља над старима се повећала током трајања пандемије Корона вируса. Злостављање старих може оставити озбиљне и трајне последице по физичко и ментално здравље и представља проблем на који заједница не сме да жмури.

С обзиром на озбиљност проблема и његових последица, важно је подизати свести старијих али и свих генерација о томе шта је то насиље над старима, који су облици, који су знакови који указују да се насиље дешава, који су фактори ризика и препоруке за чланове породице и саме старије особе како да спрече и како да реагују када се насиље дешава.

Помоћ и подршку у свакодневном функционисању, психосоцијалну подршку и информације о едукативним програмима суграђани могу добити током целе године преко канцеларије Волонтерског сервиса Звездаре уторком и четвртком од 9,00 до 14,00 часова.

Све информације  заинтересовани суграђани могу добити лично у просторијама Сервиса, путем телефона 011/28644-26 или електронским путем: volonterski.servis@zvezdara.org.rs.