Настављајући традицију обележавања Међународног дана волонтера-5.децембра, у понедељак 5.децембра са почетком у 12,00 часова у Великој сали на 1.спрату у згради Општине, одржана је завршна манифестација Конкурса за избор најволонтерске акције ученика основних и средњих школа на Звездари у 2022.години.

На почетку програма који је посвећен промоцији волонтера и волонтирања на Звездари, у препуној Великој сали присутне је поздравио Мирослав Лазић, члан Општинског већа, који је рекао да му је драго што млади људи на Звездари волонтирају у толиком броју и нагласио да је волонтирање важно за Општину јер волонтирањем на најбољи начин одрастају и васпитавају младе генерације.

У првом делу програма Радмила Урошевић, координаторка Волонтерског сервиса Звездаре, представила је програм волонтирања у 2022.години у кућним условима, креативним и едукативним радионицама, Саветовалишту за појединце и породице и једнократним акцијама. Она је нагласила да волонетрске активности  не само да нису осујетили епидемијски услови живота већ су мапиране и нове потребе суграђана међу којима је и дигитална обука сениора у коришћењу мобилних телефона. На овим радионицама срењошколци и студенти са много аутеритета већ две године обучавају кориснике који су од њих старији и по педесет година.

Представници основних и средњих школа, које су у 2022.години чији ученици/це уз менторску подршку професора и наставника организовали волонтерске акције, презентовати своје активности, и то:

1.ОШ „ Вељко Дугошевић “, акција  „ Заједно смо бољи, заједно смо јачи “

 1. ОШ „ Драгојло Дудић “, акције „ Школа по мери ђака “ и „ Кишобран и слика у торбу за Васин и Лазин осмех “
 2. ОШ „ Ћирило и Методије “, акција „ Једна књига – пуна радости “
 3. ОШ „ Јелена Ћетковић “, акција „ Спас шапама “
 4. ОШ „ Иван Горан Ковачић “, акција „ ИГК за 17 “
 5. „ Медицинска школа Звезара“, акције „ Откуцај љубави “  “ Дани Срца “
 6. Ученички центар Београд, РЈ „ Карађорђе “,акција „ Буди и ти неком Деда Мраз “
 7. ОШ „ Десанка Максимовић “,акције „ Само се љубав умножава дељењeм “ и „ За Кристину од срца
 8. ОШ „Марија Бурсаћ “,акција „ Посади хлад “
 9. „ Седма Београдска гимназија “,акција „ Ми посматрамо свет из другог угла “
 10. Средња „ Зуботехничка школа “,акција „ Босифест – интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом “.

 

Жири, у чији састав су ушли ученици/це представници свих школа учесника на Конкурсу, након тајног гласања, изабрали су волонтерске акције као најволонтерске у 2022.години. То су:

 

1.место и ваучере у вредности 50.000,00 дин освојила је ОШ „Иван Горан Ковачић“ за акцију         „ ИГК за 17 “

 1. место и ваучере у вредности од 40.000,00 динара освојила Седма београдска гимназија „ Ми посматрамо свет из другог угла “

3.место и ваучере у вредности 20.000,00 дин освојила је Зуботехничка школа “, за акцију                 „ Босифест – интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом “.

 

Сви остали учесници конкурса освојили су ваучере у вредности 5.000,00 дин као награде за учешће на Конкурсу.

Ваучери су предвиђени за куповину недостајуће техничке опреме за школе.

Представљених четрнаест волонтерских акција окупило је 650 волонтера/ученика а активностима је обухваћено око 5000 ученика, родитеља и наставника- директних корисника волонтерских акција. Највише акција (9) фокусирало се на област хуманитарног рада (вршњачка солидарност), 2 на екологију, 2 су имале више компоненти (вршњачка солидарност, екологија/уређење школе и/или школског дворишта) и једна из области јавног здравља.

Скуп је завршен поделом захвалница професорима и наставницима менторима који су помогли и били подршка волонтерима и заједничком фотографјом испред зграде Општине.

За све учеснике манифестације Волонтерски сервис Звездаре је припремио пригодне поклоне а Општина коктел.