Настављајући традицију обележавања важних датума у свакодневном животу својих суграђана, Градска општина Звездара је и ове године организовала активности којим настоји да скрене пажњу јавности на проблеме суграђана са инвалидитетом.  У петак 2. децембра у Скупштинској сали у згради Општине,  организована је Панел дискусијa на тему „Иновације за инклузивни развој у области запошљавања и спорта – улога у смањењу неједнакости“. Део панела био је посвећен и томе како помоћи онима који имају психијатријске или друге облике сметњи које се не виде на први поглед, а важна је њихова интеграција у друштво.

 

Драгана Ђурић, заменица председника Градске оптшине Звездара, обраћајући се присутнима, нагласила је да се проблеми особа са инвалидитетом налазе у врху приоритета Општине а реализују се кроз суфинансирање програма и пројеката организација цивилног друштва као и област запошљавања.

 

Марко Јовић, заменик секрертара Скупштине Градске општине Звездара, истакавши да и сам припада категорији особа са инвалидитетом, рекао је  да је за ову категорију суграђана помоћ и подршка у свету рада посебно важна. Са много емоција, Јовић је поручио свим појединцима да, ако желимо да сами утичемо на равноправност, потребно је да прихватимо сами себе таквим какви јесмо, без обзира на инвалидитет, да будемо искрени и храбри у заузимању за себе.

 

Јелена Вулић, дипл.психолог, терапеут и представник Канцеларије за помоћ особама са инвалидитетом Градске општине Звездара, истакла је пакет подршке који Општина током целе године реализује као помоћ особама са инвалидитетом кроз рад ове и Канцеларије Волонтерског сервиса Звездаре, услугу комби превоза и преводиоца са/на знаковног језика, програме спорта у СЦ Олимп Звездара,уступање на коришћење тзв.гусеничара, уклањање архитектонских баријера и суфинансирање рада цивилног сектора. Вулић је нагласила да не треба да заборавимо да свако од нас може постати особа са инвалидитетом и да ћемо можда већ сутра користити ми користити те исте програме.

 

Јагода Планојевић, председница Друштва за спорт и рекреацију Звездара, рекла је да је Звездара сигурно најпожељнија Општина за живот и када је реч о особама са инвалидитетом када имамо у виду доступне садржаје из области спорта и рекреације.  Говорећи о расположивим садржајима током целе године, Александар Влајчић из Спортског савеза ОСИ Београда, нагласио је да су Општина и ЈП Олимп Звездара обезбедили простор и адекватне услове за рекреацију и спорт у затвореном и на отвореном простору, са прилагођеним приступом на базену, са савременим помагалим и опремом и – посебно, дугорочним програмима ова два удружења у области инклузије и активностима које превенирају предрасуде и неједнакост деце и младих са и без инвалидитета.

 

Бобан Величковић, председник Удружења „Гледамо срцем“, упозорио је на важност запошљавања, уобичајени вакуум у животу већине особа са инвалидитетом који настане по завршетку школовања и стереотипно запостављање особа са инвалидитетом на тржишту рада јер не постоји довољна мотивисаност и поверење послодаваца. Нагласио је да удружење на чијем је он челу, реализује низ обука из области дигиталног описмењавања, коришћења паметних телефона, страних језика као и области превенције здравља са циљем оснаживања оових лица у свакодневном животу али и подршке у личним капацитетима од значаја за запошљавање.

 

Јасмина Еркер, координаторка Удружења за помоћ МНРО Звездара, говорећи о раду овог удружења, представила је добар и одржив модел социјалне кооперативе у којој су активни корисници пружајући већ препознатљиве производе у кројачкој радионици и штампарији „Ле принт“. Еркер је представила Душана, младића којем развојни проблеми нису били препрека да освоји на десетине медаља у пливању и теквонду као и да продајом часописа Лице (у)улице заради џепарац који самостално  троши на своје потребе, најчешће стрипове. Еркер је завршила поруком да су све активности у вишедеценијском раду овог удружења, добро искуство за следећи корак- реализације програма самосталног становања особа са инвалидитетом који треба да се реализује уз подршку Општине.

 

Гордана Пушара, председница Удружења особа са инвалидитетом Београд нагласила је да је ово Удружење до сада запослило 50 својих чланова и истакла да особе са инвалидитетом не треба гледати кроз њихов инвалидитет већ искључиво кроз њихово знање и људску димензију. Промена свести о капацитетима и могућностима особа са инвалидитетом важна је за суграђане али посебно и послодавце који често не поседују основно знање када говоримо о различитим врстама инвалидитета, да ли у њиховом простору постоје архитектонске баријере, да ли би запошљавање ових лица у њиховој фирми захтевало и обезбеђење и персоналног асистента у процесу рада и сл.

 

Мина Алексић, председница Удружења „Простор“ чији рад је фокусиран на помоћ и подршку особа са менталнем здрављем, истакла је да је ова категорија суграђана додатно невидљива за јавности и систем заштите. Представљајући рад овог удружења, Алексић је илустровала како уметност може да буде терен за решење социјалних баријера, оснаживање и помоћ овим особама.

На крају панела, закључено је да су пракса, програми и партнерства на Звездари важан ресурс Општине у решавању свакодневних проблема особа са инвалидитетом уз опаску, да никада не треба да заборавимо да током живота, свако од нас може постати особа са инвалидитетом са неким стеченим проблемом који нисмо имали на рођењу.

 

Скупу су присуствовали представници цивилног сектора и ученице средње Медицинске школе Звездара.

Други део програма одржан је у истом термину од 12,00 до 14,00 часова у холу Градске општине Звездара где је заинтересованим грађанима био доступан  инфо пултови социјалних партера на којима су грађанима били на располагању инфо материјали о постојећим и доступним програмима подршке особама са инвалидитетом и њиховим породицама, а који се реализују бесплатно током године.

Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом Градске општине Звездара, Димитрија Туцовића 83, контакт: 011/ 7822 547, доступна је грађанима током целе године понедељком, редом и петком од 9,00 до 14,00 часова.