Градска општина Звездара, у складу са препорукама општинског Савета за здравље, обележиће Светски дан здравља у петак  7. априла, програмом који ће се реализовати у термину од 10 до 13 сати.

 

У холу Општине  биће постављени штандови на којима ће грађани моћи да измере притисак, гликемију и телесну тежину са бројним важним параметрима за физичко здравље. Истовремено, биће доступан и инфо материјал о постојећим програмима подршке и помоћи на територији Звездаре у области унапређења здравља и квалитета свакодневног живота, и то: Општине и Волонтерског сервиса Звездаре, удружења „Центар за бебе“ и „Сви на вагу“, као и „Хлеб живота“ са којим већ шест година Волонтерски сервис реализује програм подршке и помоћи породицама које брину о особама оболелим од деменције.

 

На штандовима ће дежурати ученици/це Медицинске школе „Звездара“ који ће са својим професорима  бити доступни за информације о најважнијим правилима здравих навика у исхрани, значају физичких активности и др.

 

Такође, у термину од 10 до 13 сати на улазу у Општину, волонтери Волонтерског сервиса Звездаре ће организовати Хуманитарни базар, а приход је намењен прикупљању помоћи за  лечење Сергеја, дванаестогодишњег Звездарца, који живи са мајком. На штанду ће се наћи украшена јаја од стиропора, пилићи и лале од текстила, дрвене кутије, подметачи за чаше, магнети, букмаркери, осликане тегле са васкршњим и пролећним мотивима, накит, честитке, ручни радови и други предмети направљени на креативним радионицама Сервиса, удружења „Хлеб живота“ и „Две моје златне руке“, као и донација СЗР „Фрида накит” којима можемо да обрадујемо драге особе у предстојећим празничним даривањима.

 

У згради Београдске академије пословних и уметничких струковних студија, ул. Краљице Марије 73, у амфитеатру у холу,  Јелена Вулић, психолог и терапеут, од 12 до 13 сати, одржаће  радионицу и едукацију на тему „Дигитализација и ментално здравље“ која је намењена младима.

 

У Великој сали Општине Звездара, од 9  до 15 сати Удружење медицинских сестара Србије одржаће едукацију на тему палијативног збрињавања пацијената.

 

Улаз је слободан.