Градска општина Звездара и њена Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом обележили су Међународни дан особа са инвалидитетом, скретањем пажње и подизањем свести појединаца и шире јавности о проблемима, правима и положају суграђана са неким обликом инвалидитета.

Догађају су присуствовали заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић, члан општинског Већа Душан Игњатовић, заменик секретара Скупштине ГО Звездара Марко Јовић, представнице Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања-Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Љубица Арсенијевић и Марија Томић, Срна Лазић из Секретаријата за социјалну заштиту, као и представници удружења особа са инвалидитетом.

Присутнима се, у име ГО Звездара, обратила заменик председника општине Драгана Ђурић која је рекла да се овај дан обележава широм планете, а да то од 1992. године промовишу Уједињене нације са циљем бољег разумевања питања инвалидности.

„Градска општина Звездара ће и убудуће давати свој допринос побољшању положаја особа са инвалидитетом и радити на подизању свести о предностима које се могу добити из интеграције особа са инвалидитетом у свим аспектима политичког, социјалног, економског и културног живота”-рекла је Драгана Ђурић и истакла да инвалидитет никога не осуђује на нижи квалитет живота и рестрикције у уживању Уставом загарантованих права.

У првом делу програма психолог и терапеут Јелена Вулић, која води звездарску Канцеларију за помоћ особама са инвалидитетом, представила је рад Канцеларије, као и резултате анкете која је реализована током новембра месеца са циљем да мапира приоритетне проблеме особа са инвалидитетом и њихових породица. Добијени резултати су драгоцени за планирање будућих активности Канцеларије, као и цивилног сектора на Звездари чији рад је фокусиран на проблеме ове популације.

У другом делу манифестације удружења грађана, чије активности је Општина суфинансирала у 2021.години, представили су садржај и резултате својих пројектних активности, и то: Јасмина Еркер је представила активности МНРО Звездара, Јагода Планојевић је говорила о Друштву за спорт и рекреацију инвалида Звездаре, а Бојан Тодоровић је присутне упознао са радом паратеквондо клуба „Кобра”.

За све учеснике и госте Општина је припремила пригодне поклоне и користан инфо материјал.

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом реализовано је у складу са актуелним епидемиолошким мерама.