Настављајући традицију обележавања Међународног дана волонтера-(5.децембар), данас је у Градској општини Звездара реализован програм посвећен промоцији волонтера и волонтирања на Звездари.

Присутнима се у име Градске општине Звездара обратила заменик председника општине Драгана Ђурић која је рекла да се овај дан обележава како би активности волонтера и добровољан рад били видљиви на локалном, националном и међународном нивоу. На овај начин се грађанима скреће пажња на добробит и вредност волонтирања за друштво.

„Обележавањем Међународног дана волонтера Општина подсећа како сваки нови дан доноси прилику на кроз волонтирање покренемо промене у заједници у којој живимо”-рекла је Драгана Ђурић и захвалила волонтерима са Звездаре на залагању и труду које, поред времена и знања, улажу чинећи свет бољим.

У првом делу програма координаторка Волонтерског сервиса Звездаре Радмила Урошевић је представила програм волонтирања у 2021.години који организује Волонтерски сервис Звездаре у кућним условима, креативним и едукативним радионицама, Саветовалишту за појединце и породице и једнократним акцијама, а чије активности нису осујетили ни епидемијски услови живота.

Она је рекла да сви треба да волонтирамо без обзира колико имамо година и захвалила се присутним, али и свим осталим волонтерима Волонтерског сервиса Звездаре што током целе године помажу онима којима је помоћ потребна.

Она је захвалила и најмлађим волонтерима на сјајним волонтерским акцијама које су окупиле око 1300 младих људи.

Затим су представници основних и средњих школа, чији су ученици/це уз менторску подршку професора и наставника у 2021.години организовали волонтерске акције, презентовати своје активности, и то:

ОШ Драгојло Дудић“- волонтерска акција „И ми волонтирамо за лечење деце“ (ментор професор Александра Видановић)

Шеста београдска гимназија- волонтерске акције „Још један искорак за будућност“ и „Хуманитарни рад ученика Шесте београдске гимназије“ (ментори професори Сузана Лазовић, Јасминка Башић, Јована Тасић и Ана Ковачевић)

ОШ „Вељко Дугошевић“ – волонтерска акција „Волонтерска акција за Павла“ (ментор професор Невена Манчић)

Зуботехничка школа Београд- волонтерска акција „Помоћ „Плавој шкољки“ (ментор професор Милица Трбојевић)

ОШ „Јелена Ћетковић“ и ОШ „Иван Горан Ковачић“- волонтерска акција „Јелена и Иван за Сергеја“ (ментор професор Јована Ћираковић)

ОШ „Десанка Максимовић“- волонтерска акција „Сакупљање хуманитарне помоћи за децу у Свратишту“ (ментор професор Александра Ђорђевић)

Геодетска техничка школа- волонтерска акција „Деца деци“ (ментор професор Јагода Петровић Укај).

Присутне је у име АИСЕК-а.  поздравила Јелену Братић која је говорила о томе зашто је за младе важна ова организација, са којом је Општина потписала Споразум о сарадњи.

Обележавање Дана волонтера на Звездари завршено је поделом награда свим школама које су у 2021.години организовале волонетрске акције, као и захвалница професорима и наставницима менторима који су помогли и били подршка волонтерима.

Због епидемиолошких услова, Општина у 2021.години није расписала традиционални конкурс за „Избор најволонтерске акције“ за основне и средње школе на територији Звездаре, као што чини протекклих десет година. Због тога су резулати волонтирања деце и младих у овој години још већи, будући да је у 8 школа реализовано 8 волонтерских акција. Свих 8 школа су из буџета Општине добиле ваучере у износу од 18.750,00 динара за набавку техничке опреме за школе.Млади Звездарци/ке су изабрали да у највећој мери волонтирају у области вршњачке солидарности, сакупљајући помоћ за лечење својих другова. Ових осам акција је обухватило око 1300 младих.

За све учеснике манифестације Волонтерски сервис Звездаре је припремио пригодне поклоне..Скуп је одржан у складу са актуелни епидемиолошким мерама.