Настављајући традицију обележавања важних датума од значаја за наше суграђане-посебно рањиве и у стању социјалне и здравствене потребе, Градска општина Звездара/Волонтерски сервис Звездаре и ове године су, у сарадњи са социјалним партнерима: „Хлебом живота”, удружењима „Сви на вагу”, „Херц” и Српским удружењем за Алцхајмерову болест обележили 21.септембар- Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести.

 

У згради Општине је данас тим поводом организована трибина на тему  „Значај превенције и очувања општег здравља оболелих од демнеције и њихових неговатеља“.

 

У име Градске општине Звездара присутне на трибини је поздравила заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић која је рекла да обележавањем овог дана ГО Звездара и Волонтерски сервис Звездаре желе да пруже подршку свим породицама које се свакодневно суочавају са многобројним изазовима које ова болест доноси.

„ГО Звездара већ две године суфинансира пројекте удружења грађана путем конкурса из области јавног здравља и до сада је суфинансирано 18 удружења  у укупном износу од  4 милиона динара”-рекла је Драгана Ђурић нагласивши да ће Општина Звездара и убудуће наставити да даје подршку јавном здрављу и позвала заинтерероване да узму учешће.

 

Шеф Одсека за социјалну заштиту ГО Звездара Радмила Урошевић је рекла да 6 година постоји Неформална мрежа и програми подршке породицама оболелих од деменције која је основана са циљем да се умреже постојеће активности и тако формира модел помоћи и подршке који је доступан свим породицама, без обзира коме се обрате за помоћ. На тај начин заинтересовани могу добити важне информације, помоћ у остваривању права, психосоцијалну и помоћ правника и подршку у кућним условима и у натури-пелене и хигијенска средства. Програм помоћи и подршке је бесплатан, реализује се током целе године и намењен је онима којима је помоћ потребна, јер на терену има много невидљивих и социјало искључених породица, али и појединаца који живе сами, а имају проблем са деменцијом.

 

На трибини су, поред представника Општине и Волонтерског сервиса Звездаре, говорити стручњаци: прим. др Драгана Трифуновић Балановић која је говорила на тему„Значај превенције и очување општег здравља оболелих од деменције и њихових неговатеља” и др Љубица Видић, неуропсихијатар која је говорила на тему „Превенција менталног здравља неговатеља, Кармен Гордић, неформални неговатељ је поделила своје искуство у неговању особе оболеле од деменције, а Љиљана Несторовић, представник Неформалне мреже и програма подршке породицама оболелих од деменције која већ шест година окупља Волонтерски сервис Звездаре и удружења: „Хлеб живота”, „Окриље”, „Дестигма” и „Херц”. је говорила о досадашњим активности Мреже.

 

Скуп је део пројектних активности ХХУ „Хлеб живота“ под називом „Живот са деменцијом“ суфинансираног од ГО Звездара у оквиру јавног конкурса у 2022.години.

 

У другом делу програма, у холу Општине је постављен инфо пулт Волонтерског сервиса Звездаре, ХХУ „Хлеб живота“, удружења „Херц“ и „Сви на вагу“ на којем су грађанима били на располагању инфо материјал о постојећим програмима подршке Неформалне мреже и програма подршке породицама оболелих од деменције и удружења која реализују програме из области јавног здравља и волонтери.

 

Скуп је био намењен старијим Звездарцима и члановима удружења пензионера и удружења грађана чији је рад фокусиран на проблеме старијих.