Традиционална манифестација поводом обележавања Светског дана здравља одржана је данас, у организацији Општине Звездара, на платоу испред Београдске академије пословних и уметничких струковних студија (БАПУСС) где су били постављени штандови са инфо пултовима и промотивним едукативним материјалима намењеним заинтересованим грађанима,

 

У име Општине Звездара присутнима се обратила чланица општинског Већа Гордана Мишев захваливши се суграђанима што су дошли на обележавање ове манифестације. Истакла је да је унапређење јавног здравља један од приоритета ГО Звездара.

„Спроводимо низ акција и једина смо Општина која има План јавног здравља са посебним освртом на старе, али и друге маргинализоване групе. Врло сам поносна што је наша Општина једна од водећих по питању јавног здравља и бриге за грађане Звездаре, а и целог Београда јер нам се често обраћају са других општина. Имамо и сјајну сарадњу и са нашом Градском болницом и нашим Домом здравља, као и са другим здравственим установама на општини“, истакла је Гордана Мишев.

 

На манифестацији су наступили Волонтерски сервис Звездаре, удружења „Центар за Бебе“, „Хлеб живота“, „Херц“, „Простор“, „Сви на вагу“ и „Жена плус“), а догађај је употпуњен наступом Певачког и Фолклорног ансамбла удружења „Хлеб живота”.

 

На штанду Удружења „Хлеб живота“ за грађане је организовано бесплатно мерење крвног притиска и шећера у крви, као и разговор са стручњацима у оквиру Програма подршке породицама оболелих од деменције. На штанду Удружења „Херц“, такође, је организовано бесплатно тестирање грађана о менталном здрављу и разговор са стручњацима, док је на штанду Удружења „Сви на вагу“ одржана  бесплатна провера здравственог стања организма и на специјалним вагама провера телесне тежине, а након резултата мерења грађани су добили и комплетне стручне савете у вези исхране.

 

У просторијама Београдске академија пословних и уметничких струковних студија Центар за Бебе је одржао едукацију за студенте на тему: „Превенција репродуктивног здравља младих и предуслови за здраве партнерске односе”.

 

На едукацији у Волонтерском сервису Звездаре на тему „Вредности волонтирања и ментално здравље“, Катарина Јовчић, дефектолог и психотерапеут из Центра за целоживотно учење „ЕССЕ“, интерактивно је са волонтерима Сервиса разговарала и „излистала“ кључне вредности волонтирања које су у директној корелацији са менталним здрављем, задовољством, осећањем припадности, корисности, личним развојем и јачањем личног интегритета појединца. Због свега тога, закључено је да су волонтери активнији, здравији, мање усамљени и депресивни у односу на људе који не волонтирају.