Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић отворила је данас нови клуб за старије суграђане у Миријеву.

Истакла је да је у питању 32. клуб на територији Београда и други клуб тог типа на општини Звездара. У последњих седам година отворено је 13 клубова за најстарије суграђане у престоници, подсетила је ресорна секретарка.

– Корисницима у Миријеву омогућене су многе бесплатне активности, попут секција шаха, сликарства, декупажа или фине израде накита. Сви заинтересовани суграђани могу да постану чланови било ког клуба на територији Београда, где ће их домаћини клубова учланити и на тај начин омогућити им многобројне бесплатне активности, у складу са нашим концептом активног старења – навела је Станисављевићева.

Она је подсетила да су у другим клубовима доступне школе рачунара, обуке за друштвене мреже, али и јога за старије суграђане. Позвала је најстарије суграђане да посете клубове и друже се са својим вршњацима.

– Године су само број, овде се године не броје. У случају неког проблема, у клубовима су ангажовани и социјални радници који кориснике могу да упуте даље на решавање њихових проблема – казала је Наташа Станисављевић и најавила да ће Град Београд организовати излете широм Србије за ту популацију.

Председник општине Звездара Владан Јеремић истакао је добру сарадњу са Градом Београдом и Секретаријатом за социјалну заштиту у решавању проблема најстаријих суграђана.

– Нови клуб је отворен на иницијативу грађана Миријева. Надам се да ћемо бити у прилици да обрадујемо и друге најстарије суграђане у другим деловима Звездаре, јер је општина велика и потреба за тим постоји – закључио је Јеремић.

Вршилац дужности директора Геронтолошког центра „Београд” Срђан Димитријевић додао је да је у плану даље отварање клубова за старије суграђане у престоници и истакао да је изузетно задовољан сарадњом са Градом Београдом и Секретаријатом за социјалну заштиту.

– Отварањем оваквих клубова водимо рачуна о нашим најстаријим суграђанима. Желимо да пратимо њихове потребе, а на опште задовољство целе заједнице – закључио је Димитријевић.

Прошле године је требало да буде отворен клуб у Улици 16. октобра број 15 у Миријеву, када је завршено реновирање, али је одложено због пандемије вируса корона. У реновирање објекта уложено је 6,9 милиона динара.