Одељење дечијег диспанзера Здравствене станице „Мали Мокри Луг“ отворено је данас захваљујући донацијама Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и Програму Уједињених нација за развој (УНДП).

 

Отварању су присуствовали в.д. директора Дома здравља „Звездара“ Александра Митровић, директорка мисије УСАИД-а у Србији Брук Ајшам, стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш, заменик председника Градске општине Звездара Драгана Ђурић и председник Скупштине ГО Звездара Александар Ерор са представницима руководства Општине, као и велики број грађана Малог Мокрог Луга.

 

Александра Митровић је рекла да је овај пројекат започет прошле године на иницијативу грађана Малог Мокрог Луга, а да су УНДП и УСАИД донирали потребну опрему за дечије одељење.

„У протеклих осам месеци отворили смо оралну амбуланту у Миријеву, два саветовалишта за дијабетес, Градска општина Звездара је донирала сонду за кардиолошке прегледе и реновирала фасаду амбуланте у Великом Мокром Лугу“, навела је она и истакла да се данас, за будућност Србије, за наше најмлађе, отвара дечији диспанзер који се састоји из два дела-за болесну децу и за децу која долазе на систематске прегледе или вакцинације.

 

Директорка мисије УСАИД-а Брук Ајшам навела је да је ова донација део помоћи америчке Владе Србији у износу који је већи од 12 милиона долара намењених ублажавању последица Ковид-19 и пружању бољих услуга здравствене заштите грађанима.

„Велики део наше подршке услугама здравствене заштите коју смо обезбедили Србији моћи ће да се користи и у наредним годинама, јер ова помоћ УСАИД-а обухвата и 14 возила хитне помоћи, разну опрему као што су рендген апарати и концентратори кисеоника или реновиране просторије као што је то случај овде или у институту „Батут”, у ИНЕП-у и широм земље“, истакла је она.

 

Доступна и квалитетна здравствена заштита један је од кључних показатеља нивоа развоја једног друштва, поред приступа образовању и животног стандарда, рекао је стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш и истакао да нас је епидемија Ковид-19 додатно подсетила колики је значај квалитетне и доступне здравствене заштите, а захваљујући партнерству са УСАИД-ом, УНДП је успео да помогне Србији како би се у потпуности опоравила од ове здравствене кризе и била спремнија за сличне изазове у будућности“, указао је Бериш.

 

Донација опреме Дому здравља „Звездара“ је део пројекта „Заједно против ковида“, који је финансирала Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спровео Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и укључује ваге за мерење висине и тежине, апарате за мерење крвног притиска, стетоскопе, ЕКГ апарат, прибор за ситне хируршке интервенције, неопходну ситну опрему, као и намештај. Ова опрема ће се користити за лекарске прегледе деце са акутним и хроничним обољењима, као и за превентивне прегледе и вакцинацију здраве деце.