И овог лета за све суграђане/ке који распуст или годишњи одмор проводе у Београду, Волонтерски сервис Звездаре организује Школу креативног кројења и шивења.

Данка, Ема, Луна и Весна су уз помоћ Александре, сликарке и „креативне шваље“ радионичарке Сервиса на првом од 5 планираних  „двочаса“ имале прилику да се упознају са нужним теоријским делом овог лепог, корисног и креативног заната. Било је речи о неопходним алатима, начину избора игле за машину у завиности од изабраног материјала, неопходним припремама за рад у кућним условима. Током обуке полазнице су могле да постављају питања уз напомену да „ни једно није глупо“ и да на свако треба да добију одговор како би обука текла без проблема.

На самом почетку полазнице су рекле да желе да савладају вештину кројења и шивења и да науче како да креативно обнове одевне или предмете у свом животном простору, као што су декоративни јастуци, подметачи, простирке и др.

За радионицу у Волонтерском сервису свим полазницима су на располагању 2 портабл шиваће машине, разнобојни рестлови и одевни предмети од којих могу да се направе корисни одевни предмети, цегери, заштитне маске и друго по избору полазника.

За све полазнице су обезбеђена скрипта са фотографијама као подсетник за корисне савете, упутства и инструкције добијене на радионицама од волонтерке Александре.

Радионицу су бесплатне, неопходан материјал је обезбедила Општина, а све што буду направили током обуке, полазници могу да понесу као поклон Волонтерског сервиса Звездаре. Уколико буде интересовања, у договору са волонтерком, обука ће бити продужена и током септембра месеца са жељом да будуће „креативне кројачице“ буду што самосталније и вештије у овом помало заборављеном занату.

Школу креативног кројења и шивења подржала је и Канцеларија ОЕБС-а у Србији донацијом једне портабл шиваће машине и два лептир стола за рад.

Радионице се одржавају у складу са актуелним епидемиолошким мерама.