Први Фестивал образовања, културе, уметности и спорта (ФОКУС), траје 23. и 24.6, а отворен је у организацији Београдске академије пословних и уметничких струковних студија (БАПУСС), обраћањем председника Академије др Миодрага Паспаља, председника ГО Звездара Владана Јеремића и директора СЦ „Олимп-Звездара” Славише Дамјановића.

Паспаљ је на отварању рекао да му је драго да је Академија успела да, са пријатељима Фестивала, организује први ФОКУС и да се нада да ће Фестивал бити одржаван дуги низ година. Он је истакао да су Градска општина Звездара и БАПУСС потписали Споразум о сарадњи који ће досадашњу успешну сарадњу унапредити, а ФОКУС је прва манифестација која се, након потписивања Споразума реализује.

Председник ГО Звездара Владан Јеремић је истакао досадашњу добру сарадњу Општине са Београдском академијом пословних и уметничких струковних студија и додао да се Општина увек труди да помогне младима у сваком смислу.

„Оно што као јединица локалне самоуправе можемо да обећамо је да најуспешнијим студентима Академије омогућимо праксу у Општини и на тај начин им пружимо прво ислкуство које је потребно како би могли да се представе на тржишту рада”-рекао је Владан Јеремић.

Директор СЦ „Олимп-Звездара” Славиша Дамјановић је истакао да су активности Спортског центра у великој мери  окренуте ка младима и да му је драго што је Спортски центар пријатељ ФОКУС-а. Он је поделио сезонске пропуснице за базене Спортског центра „Олимп-Звездара” учесницима такмичења у баскету и шутирању тројки.

Поред програмског дела Фестивал у први план ставља и здравствено одговорно понашање, па је у сарадњи са пријатељем фестивала ГО Звездара првог дана Фестивала обезбеђен мобилни пункт за вакцинацију против Корона вируса.

У среду, 23. јуна одржан је и Сајам привредника на коме је излагало 65 најуспешнијих великих компанија из целе Србије. Други дан Фестивала усмерен је на студентску популацију, и обухватиће изложбе, радионице, предавања и концерте.