Градска општина Звездара је приступила програму РОМАКТЕД (фаза 2), који подразумева подршку локалним самоуправама у добром управљању и оснаживању локалне ромске зајуднице. Протокол о приступању овом програму потписала је заменица председника Градске општине Звездара Драгана Ђурић на свечаној церемонији организованој у Клубу посланика у Београду.

Овај програм финансирају Савет Европе и Европска унија, а подршку пружа Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије. Он има за циљ да локалне самоуправе у Србији заједно са тимовима из локалних ромских заједница разговарају о проблемима који их тиште, а затим да се направи и спроведе заједнички акциони план за њихово решавање.

Подршку у стручној подршци за спровођење акционог плана пружају експерти Савета Европе и надлежног Министарства, а све финансира ЕУ. Представници ромске заједнице су заправо ромски активисти, представници ромских удружења, омладинских организација или удружења која се баве проблемима Ромкиња.

На церемонији свечаног потписивања присутнима су се, између осталих, обратили Шеф канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер, Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министарка Гордана Чомић и председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић.

Ово је наставак прве фазе програма у којем је Градска општина Звездара већ учествовала у претходне три године.

Повезане вести:

https://zvezdara.rs/odrzan-sastanak-institucionalne-radne-grupe-i-predstavnika-lokalne-akcione-grupe-romakted-programa/

https://zvezdara.rs/nastavlja-se-realizacija-programa-romacted/