Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић присуствовао је трибини која је поводом обележавања интернационалног „Љубичастог дана“ одржана у Општини. Овога дана (26. март) широм света се пружа подршка оболелима од епилепсије  и у занак солидарности носи се љубичаста боја са жељом да се подигне свест  о овој неуролошкој болести.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је поздравио присутне и  рекао да је добро да се овакве трибине одржавају, јер имају за циљ подизање свести грађана о овом обољењу, а да Општина  Звездара пуно пажње поклања очувању здравља и промоцији здравих навика становништва.

Јеремић је рекао да је важно причати о овом обољењу од кога је патио и већи број личности које су обележиле историју човечанства,  међу којима су Александар Македонски, Јулије Цезар, Нобел и многи други.

 

На трибини су говорили председник Удружења оболелих од епилепсије, Немања Симеуновић који ту болест има од  своје 17 године и сарадница Удружења др Александра Паројчић, специјалиста неуропсихологије са Института за ментално здравље у Београду.

 

Присутни су имали прилику да чују да се епилепсија може јавити у сваком животном добу, и карактеришу је епилептични напади, који болест и откривају, односно – криза свести као први симптом када пацијенти одлазе лекару и када се почиње са лечењем.

 

Постоји доста типова ове болести, а епилепсија која не реагује на лекове захтева да се изведе хируршка интервенција, која се у нашој земљи ради десетак година и то веома успешно са добрим резултатима.