Први дан манифестације Дани сениора на Звездари завршен је поетско музичким матинеом под називом „Степенице времена“ у Галерији Библиотеке „Бранко Миљковић”.. Ни јесењи пљусак није спречио љубитеље писане речи да дођу у Библиотеку у којој се синоћ тражила „столица више“.

 

У програму су талентовани полазници и сарадници радионице „Књига као лек“ Волонтерског сервиса Звездаре говорили поезију и прозу коју памте или су њихови аутори, и то: Живојин Димитријевић, Славица Родић, Славко Чупић, Душица Славковић, Петар Милуновић, Ивана Прокић, Љиљана Коматина, Милена Исаиловић.

 

У музичком делу програма, неколико интермеца су улепшали наступом ученицa Основоне музичке школе „Владимир Ђорђевић”: Олгa Станковић, Нађa Стојановић и Зојe Станковић, предвођене професором Мирославом Босанцем. Публику је одушевило и извођење евергрин музике Славка Чупића и његовог „сениорског бенда“.

 

Отварајући „матине“ Мiлена Исаиловић, прпофесорка књижевности, песникиња и ауторка програма поручила је да је читање одувек и вековима било важно, а да је данас важније више него икад, да не треба постављати питање зашто читати имајући у виду да књиге нуде библиотерапију, логотерапију, путовање, културу сећања, подршку нашој комуникацији.

 

Публика је могла да ужива у стиховима Бранка Миљковића, Душка Радовића, Радјарда Клипинга, Виљема Шекспира и Мирослава Антића, прози Владимира Пиштала, Горана Петровића, Владике Глигорија и других.

 

Програм је имао за циљ и да нас подсети да су култура и машта важни за наше материјално и духовно благостање без обзира колико имамо година.

 

За сваког посетиоца организатор је припремио пригодне поклоне- уникатне бук маркере и цитате из одабране литературе, прозе и поезије као одговор на питање- зашто и како читати.

 

Манифестација Дани сениора наставља се у уторак 27. септембра у СЦ „Олим-Звездара”, Вјекослава Ковача 11, од 11 до 14 часова организовањем једнодневне сликарске колоније и низа креативних радионица на којима ће учесници уз помоћ радионичара израђивати сувенире на тему „Поздрав са Звездаре“.

Улаз је слободан.